Almás-répás lencsesaláta

Almás-répás lencsesaláta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 20 dkg lencse
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 1 édes alma
  • 1 db babérlevél
  • 1 teáskanál só víz
  • az öntethez:
  • 4-5 evőkanál méz
  • 1/2 citrom leve
  • csipet só
  • őrölt színes bors (ízlés szerint)
  • 2 teáskanál magos dijoni mustár
  • 3 evőkanál mogyoróolaj (vagy olívaolaj, étolaj)
  • 20 dkg lencse
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 1 édes alma
  • 1 db babérlevél
  • 1 teáskanál só víz
  • 4-5 evőkanál méz
  • 1/2 citrom leve
  • csipet
  • őrölt színes bors
  • 2 teáskanál magos dijoni mustár
  • 3 evőkanál mogyoróolaj

Elkészítés:

Az átválogatott lencsét pár órára hideg vízbe áztatjuk, majd leöntjük róla a vizet. Ezután bőven felöntjük vízzel, megsózzuk és beletesszük a babérlevelet. Végül puhára főzzük, leszűrjük és teljesen kihűtjük (arra figyeljünk, nehogy túlfőzzük).

A sárgarépát megpucoljuk, majd kisebb kockákra vágjuk. Ezután enyhén sós vízben roppanósra főzzük, majd leszűrjük, és teljesen kihűtjük. Az almát megpucoljuk, vékony cikkekre, majd kisebb kockára vágjuk. Ezután citromlét csepegtetünk rá, hogy ne barnuljon meg. Az öntet hozzávalóit összekeverjük. Közben megkóstoljuk, és ha szükséges, ízlés szerint adhatunk hozzá még mézet, és citromlevet.

A teljesen kihűlt lencséhez adjuk a kihűlt répát és almát, majd összekeverjük. Ezután ráöntjük az előzőleg kikevert öntetet, és óvatosan összekeverjük-forgatjuk, majd néhány órát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

Tálaláskor ízlés szerint kínáljuk sült húsok mellé, de csak úgy magában fogyasztva is nagyon finom.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!