Almás pite

Almás pite

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 250 g liszt
  • 37 g mandula liszt(vagy darált mandula)
  • csipet só
  • 160 g hideg vaj
  • 75 g hideg víz
  • *
  • a tészta alja kenéséhez:
  • 1 tojás
  • *
  • a töltelékhez:
  • 3 nagy alma
  • 50 g cukor
  • fél evőkanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál citromlé
  • *
  • a rács megkenéséhez:
  • 1 tojás

Elkészítés:

A kétféle lisztet a vajjal és a csipet sóval összemorzsoljuk, hozzáadjuk a vizet és egy lágy linzer jellegű tésztát gyúrunk belőle. Hűtőbe tesszük és fél órát pihentetjük.

Az almákat kicsumázzuk és vékony szeletekre vágjuk (én nem hámozom) a cukorral és a citrom lével, őrölt fahéjjal odatesszük főni. Ha már a leve elfő, kész is van.

A tésztát elfelezzük és az egyik felét fél centis vastara nyújtjuk. Kivajazott, kilisztezett piteformába tesszük, az alját villával megszurkáljuk és a tojással lekenjük.

Belekanalazzuk az almát és a maradék tésztából kinyújtás után másfél centi széles csíkokat vágunk és berácsozzuk a tetejét. Tojással lekenjük és 180 fokra előmelegített sütőbe addig sütjük, ameddig szép piros nem lesz a teteje.

A receptet Eloxia küldte be. Köszönjük!

Hasonló receptek