Almás pite

Almás pite

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

A töltelékhez:

  • 2 kg alma
  • 20 dkg cukor
  • 1 kk fahéj
  • 1 citrom reszelt héja

A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg margarin
  • 12,5 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 tojás + 2 tojássárgája
  • 2 ek tejföl
  • 6 dkg zsemlemorzsa vagy darált dió
  • 1 tojássárgája a kenéshez
  • (fahéjas) porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

A töltelékhez az almát meghámozzuk, lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és a citromhéjat, majd mérsékelt tűzön addig dinszteljük, amíg a leve el nem fő (30-40 perc). Állni hagyjuk, míg ki nem hűl.

Közben a tésztához a lisztet, a morzsolt margarint, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, a tojásokat és a tojássárgákat, a sót és a tejfölt összekeverjük. Összegyúrjuk a tésztát, és két cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1 órát állni hagyjuk.

A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tepsibe sütőpapírt helyezünk, megszórjuk liszttel, és éppen akkorára nyújtjuk rajta a tésztacipót, amekkora a sütőpapír. Behúzzuk a tepsibe, villával megszurkáljuk, megszórjuk zsemlemorzsával/dióval, majd elkenjük rajta egyenletesen az almapépet. Lefedjük a másik tepsi nagyságúra nyújtott tésztalappal és lenyomkodjuk a széleit. Tetejét megkenjük tojássárgájával, villával sűrűn megszurkáljuk, és aranybarnára sütjük (50-60 perc).

A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálaláskor tetszés szerint szeleteljük és megszórjuk (fahéjas) porcukorral.

Neked ajánljuk