Almás pite gluténmentesen

Almás pite gluténmentesen
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 50 dkg rizsliszt
  • 15 dkg sertészsír
  • 10 dkg eritrit/cukor
  • 4 db tojássárgája
  • 1 db citrom leve és reszelt héja
  • kb. 1-1,5 dl tej
  • fél csomag sütőpor
  • vaníliakivonat vagy vaníliás cukor
  • a lekenéshez:
  • lekvár
  • a töltelékhez:
  • 2 kg alma
  • eritrit
  • fahéj
  • tetejére:
  • 1 db tojás
  • 50 dkg rizsliszt
  • 15 dkg sertészsír
  • 10 dkg eritrit/cukor
  • 4 db tojássárgája
  • 1 db citrom leve és reszelt héja
  • 1-1,5 dl tej
  • fél csomag sütőpor
  • vaníliakivonat vagy vaníliás cukor
  • lekvár
  • 2 kg alma
  • eritrit
  • fahéj
  • 1 db tojás

Elkészítés:

Először a tölteléket készítjük el: az almákat megtisztítjuk, lereszeljük, és ízlés szerinti eritrittel, fahéjjal megpároljuk. Hagyjuk hűlni, ez idő alatt elkészítjük a tésztát.

A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal linzer tésztát gyúrunk, a tejet csak apránként adjuk hozzá, mert nem biztos, hogy kell bele a másfél deci, de az is elképzelhető, hogy picivel több kell. Ha a tészta összeállt, jól dolgoztunk.

A tésztát kétfelé osztjuk, először az egyiket „gáz tepsi” nagyságúra nyújtjuk, majd kevés lekvárral megkenjük, erre jön az alma töltelék, majd a másik lapot is kinyújtjuk, és azzal fedjük be. (Én pici kiszúróval előzetesen kiszurkáltam, hogy díszesebb legyen.)

Végül felvert tojással megkenjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Langyosra hűtjük, és kockákra szelve kínáljuk.