Almás párna

Almás párna

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg túró
  • 1 csomag sütőpor
  • 0,5 dl tej
  • 5 evőkanál étolaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
  • 1 tojás a kenéshez

A töltelékhez:

  • 50 dkg alma
  • 1/2 citrom leve
  • 5 dkg barna cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg mazsola
  • fahéj
  • 1/2 csomag vaníliás pudingpor

Elkészítés:

Először a tölteléket kell elkészíteni, mert kihűtve lehet csak a tésztába tölteni. Ehhez az almákat meghámozzuk, majd negyedeljük. Ezután a magházat eltávolítjuk, és apróra feldaraboljuk.

Egy serpenyőbe tesszük a feldarabolt almát, majd hozzáadjuk a mazsolát, a cukrot, a vaníliás cukrot, majd lassú tűzön kevergetve felforraljuk, 1-2 percig főzzük.

A pudingport simára keverjük a vízzel, majd állandó keverés mellett az almához öntjük. 2-3 percig kevergetve besűrítjük.

Egy tálba beletesszük a túrót, a tejet, az olajat, a cukrot, a reszelt citromhéjat és egy csipet sót. Jól összekeverjük, majd hozzádjuk a sütőporral elkevert lisztet. Ezután összegyúrjuk .

Lisztezett felületen, kb. 28 x 48 cm-es nagyságúra kinyújtjuk, majd 10-12 egyenlő részre elosztjuk a tésztát.

A tojást kettéválasztjuk, majd a fehérjét kissé villával felverjük, és megkenjük vele a tésztalapok szegélyét.

A tésztalapok egyik felére kanalazzuk a kihűlt almás tölteléket, majd a szabadon maradt tésztát 3 helyen párhuzamosan bevágjuk. Ezután a berácsozott tésztát ráhajtjuk a töltelékre. A széleit jól lenyomkodjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé helyezzük a párnácskákat. Tetejüket a megmaradt tojássárgájával lekenjük.

Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.

Neked ajánljuk