Almás kígyórétes

Almás kígyórétes

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 1/2 kávéskanál só
  • 1 tojás
  • reszelt citromhéj

Az almatöltelékhez:

  • 1 kg alma
  • cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • fahéj

A kenéshez:

  • 1 tojássárgája
  • 1 teáskanál tej

A szóráshoz:

  • fahéjas kristálycukor

Elkészítés:

A töltelékhez az almákat meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk. Egy lábosban ízlés szerinti mennyiségű cukorral 10-15 percig pároljuk. A pudingot kevés vízben elkeverjük, az almához öntjük, felforralva besűrítjük, végül fahéjjal ízesítjük.

A tésztához 1 dl meleg tejben 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót kelesztőtálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a maradék meleg tejjel rugalmas tésztát dagasztunk, duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát nyújtódeszkára borítjuk, kétfelé vesszük. 1-1 téglalapot nyújtunk, 3 egyenlő részre osztjuk. Mindkét oldalt a középső harmadig ferdén kb. 2 cm-enként bevagdossuk.

Középre halmozzuk a tölteléket, és visszahajtogatjuk a széleket. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.

Tetejét megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, és 200 fokra melegített sütőben sütjük.

Neked ajánljuk