Almás kiflifelfújt vaníliaszósszal

Almás kiflifelfújt vaníliaszósszal
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • az almás kiflipudinghoz:
  • 4 db kifli
  • 4 db édes alma
  • 4 db tojás
  • 3 evőkanál méz
  • 4 teáskanál eritrit
  • 3 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • 2 dl tej
  • 2 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 5 dkg mazsola
  • 0,5 dl rum
  • 5 dkg vaj
  • a vaníliaszószhoz:
  • 1 csomag tejszín ízű pudingpor (vagy vaníliás pudingpor)
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 2 evőkanál eritrit
  • 6 dl tej
  • 4 db kifli
  • 4 db édes alma
  • 4 db tojás
  • 3 evőkanál méz
  • 4 teáskanál eritrit
  • 3 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • 2 dl tej
  • 2 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 5 dkg mazsola
  • 0,5 dl rum
  • 5 dkg vaj
  • 1 csomag tejszín ízű pudingpor (vagy vaníliás pudingpor)
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 2 evőkanál eritrit
  • 6 dl tej

Elkészítés:

A mazsolát beáztatjuk a rumba, félre esszük, és állni hagyjuk, hogy magába szívja. Az almát meghámozzuk, negyedeljük, a magházat kivágjuk, majd felszeleteljük.

Egy serpenyőben felmelegítjük a mézet, hozzáadjuk a felszeletelt almát, megszórjuk az őrölt fahéjjal, egy teáskanál vaníliaaromával, alaposan összekeverjük, majd roppanósra pároljuk. Ezután kihűtjük.

A tojásokat simára keverjük az eritrittel, a tejjel, és a Hulalával (vagy habtejszínnel). A kiflit vékonyan felkarikázzuk. A vaj felével kikenünk egy közepes méretű jénai tálat, majd kirakjuk a fele mennyiségű kiflikarikával. Ezután rákanalazzuk az előzőleg megpárolt almaszeleteket, megszórjuk az előzőleg rumba áztatott mazsolával, majd befedjük a maradék kiflikarikákkal. Ezután a tojásos keverékkel meglocsoljuk a kiflit hogy kissé megázzon, majd a maradékot egyszerűen ráöntjük, hogy leszivárogjon a kifli és az alma között az alsó kiflirétegre. Ezután letakarjuk, és 1-2 órát állni hagyjuk, hogy a kifli jól magába szívja a tojásos keveréket, majd levesszük a fóliát, és rácsipkedjük a maradék vajat mielőtt betennénk a sütőbe.

Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten szép aranybarnára sütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon 30 percig sütjük.)

A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, mielőtt tálalnánk. A vaníliaszószhoz a pudingport simára keverjük egy kevés tejjel és a vaníliaaromával, majd hozzákeverjük az eritritet is. A maradék tejet megmelegítjük, hozzáöntjük a pudingos keveréket, és állandó kevergetés mellett, pár percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik, majd hagyjuk langyosra hűlni. (Közben többször átkeverjük, hogy ne bőrösödjön be a teteje.)

Tálalás előtt ízlés szerint porcukorral megszórjuk az almás kiflifelfújtat, majd a vaníliaszósszal kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!