Almás farsangi fánk

Almás farsangi fánk

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Rafinált ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

35-40 darabhoz:

  • 50 dkg finomliszt
  • 5 dkg porcukor
  • 6 tojás sárgája
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 3 dkg élesztő
  • 2,5-3 dl tej
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál rum
  • 2 db alma
  • fél citrom leve
  • 5 dkg baracklekvár
  • 3 dkg durvára vágott dió
  • 1 csipet őrölt fahéj

A sütéshez:

  • étolaj

A szóráshoz:

  • vaníliás porcukor

Elkészítés:

1 deciliter langyos tejben feloldjuk a cukor felét, simára keverjük az élesztővel, 2 evőkanál liszttel és hagyjuk kétszeresére kelni.

A liszthez adjuk a kovászt, a maradék langyos tejben elkevert tojássárgákat, a maradék cukrot és a sót. Fakanállal, kidolgozzuk a tésztát. Ezt követően 2-3 részletben beledolgozzuk az olvasztott, de nem meleg vajat, végül a rumot. Tetejét megszórjuk liszttel, letakarjuk, és langyos helyen a kétszeresére kelesztjük.

Kelesztés után átgyúrjuk. Minden kör közepére egy pötty lekvárt teszünk, kevés fahéjjal elkevert diót, a tetejére egy darabka citromlével megcsepegtetett almát. Ráterítjük a másik kinyújtott tésztát, a közöket lenyomkodjuk.

A pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a fánkokat, majd kb. 5 centiméter távolságra, lisztezett tálcára vagy deszkára tesszük, tetejüket vékonyan megkenjük olajjal

Nagyobb méretű lábasban 2-3 ujjnyi olajat forrósítunk, és kisütjük a fánkokat.

Neked ajánljuk