Almás-diós zserbó

Almás-diós zserbó
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 35 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 5 dkg cukor
  • 20 dkg vaj vagy 15 dkg zsír
  • 1 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • a töltelékhez:
  • 15 dkg cukrozott darált dió
  • 1,5 kg alma reszelve, párolva, kihűtve
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 10 dkg cukor vagy 2-3 evőkanál méz
  • a sütemény lekenéséhez:
  • 1 tojássárgája
  • 1 tojásfehérje
  • (a tepsi 24×39 cm-es)
  • 35 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 5 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet
  • 15 dkg cukrozott darált dió
  • 1,5 kg alma
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 10 dkg cukor
  • 1 db tojássárgája
  • 1 db tojásfehérje

Elkészítés:

Az élesztőt langyos tejben egy mokkáskanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a sót, a sütőport és jól összedolgozzuk.

A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot a sütőlemez méretére nyújtjuk, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a sütésnél, kelésnél terjeszkedik.

Az alsó lapot megszórjuk cukrozott dióval, rásimítjuk az elkészített, kihűtött töltelék felét, rátesszük a másik lapot, megszórjuk cukrozott dióval, rátesszük a töltelék másik felét, majd befedjük az utolsó lappal. A tésztát lekenjük tojássárgájával, majd 20 percig kelesztjük. Utána lekenjük tojásfehérjével, egy villával a tetején „mintákat” húzunk. További 10 percet pihentetjük, amíg a tojásfehérje rászárad, és 180 fokon aranybarnára sütjük (30 perc).

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!