Almás diós kosárka

Almás diós kosárka
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 8 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 db tojás
  • 15 dkg margarin
  • a töltelékhez:
  • 1 kg alma
  • 1 csapott mokkáskanál fahéj (ízlés szerint változtatható a mennyiség)
  • 1 csapott evőkanál nádcukor
  • 2 marék dióbél
  • 1 evőkanál méz
  • a szóráshoz:
  • porcukor
  • 40 dkg liszt
  • 8 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 db tojás
  • 15 dkg margarin
  • 1 kg alma
  • 1 csapott mokkáskanál fahéj (ízlés szerint változtatható a mennyiség)
  • 1 csapott evőkanál nádcukor
  • 2 marék dióbél
  • 1 evőkanál méz
  • porcukor

Elkészítés:

A tésztához a sütőporral elvegyített liszthez hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot. Ezeket összekavarjuk, hozzáadjuk a tojást és a szobahőmérsékletű margarint. Ezekből közepesen lágy tésztát gyúrunk, amelyet pihenni hagyunk, ameddig elkészítjük a tölteléket.

A meghámozott almákat lereszeljük, majd hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat. Ezeket összedolgozzuk, és sűrű szitába helyezzük, hogy a felesleges lé lecsöpögjön.

Ezután a tésztákból golyókat formálunk, két tenyerünk között kilapítjuk és szilikonos muffin formába nyomkodjunk. Az alján vastagabban, az oldalán vékonyabbra hagyjuk a tésztát.

Ezután a tészta kosárkákba almás tölteléket teszünk és eligazgatjuk. A dióbelet mézzel összekeverjük, és teszünk belőle egy-egy mokkáskanálnyi mennyiséget az almás töltelék tetejére. A töltött kosárkákat előmelegített sütőbe tesszük és közepesen takaréklángon készre sütjük. (A tészta akkor jó, ha az könnyen elválik a szilikonos formától, nem morzsálódik. A sütési idő gázos sütőben kb. 15 perc.)

A kész süteményeket kihűtjük, kifordítjuk a szilikonos formákból és tálaláskor porcukorral megszórjuk.

Megjegyzés:

A receptet Nemes-Pádár Csilla küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti