Almás dióhabos kocka

Almás dióhabos kocka
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 300 g liszt
  • 170 g vaj/margarin (szobahőmérsékletű)
  • 70 g porcukor
  • 3 tojássárgája
  • 5 g sütőpor
  • a diós réteghez:
  • 250 g darált dió
  • 50 g porcukor
  • 200 ml forró tej
  • 300 ml habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • az almás réteghez:
  • 10 db közepes alma
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 csomag vanília ízű pudingpor
  • a tetejére:
  • 200 ml habtejszín
  • olvasztott csoki (elhagyható)
  • 300 g liszt
  • 170 g vaj/margarin (szobahőmérsékletű)
  • 70 g porcukor
  • 3 db tojássárgája
  • 5 g sütőpor
  • 250 g darált dió
  • 50 g porcukor
  • 200 ml forró tej
  • 300 ml habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 10 db közepes alma
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 csomag vanília ízű pudingpor
  • 200 ml habtejszín
  • olvasztott csoki (elhagyható)

Elkészítés:

A sütőporral átszitált lisztet egy tálba öntjük, és a szobahőmérsékletű vajjal meg a porcukorral összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgákat és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Gombóccá formáljuk és a tésztát folpackba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.

Közben a darált diót a pocukorral összekeverjük, leöntjük a forró tejjel és lefedve hűlni hagyjuk.

Az almákat meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ha lédús az almánk, enyhén kinyomkodjuk, ha nem sok levet enged, akkor kb. 1 dl-nyit vegyünk ki belőle és tegyük félre.

Az almát a citromlével együtt egy lábasba tesszük és kb. 10 perc alatt megpároljuk, amíg az alma meglágyul.

A pudingport a félretett almalével feloldjuk, az almára öntjük, és további 1 percig forraljuk. A tűzről levesszük és egyszer-kétszer megkavarva kihűlni hagyjuk.

A tésztát kivesszük a hűtőből, és sütőpapíron tepsi méretűre (25×35 cm) nyújtjuk, majd átemeljük a tepsibe. 175 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, vigyázva, hogy ne süssük túl. Ha megsült, a sütőpapírról levesszük és ezt is hagyjuk kihűlni

Ha minden kihűlt, összeállítjuk a süteményt. A tésztán egyenletesen elsimítjuk a kihűlt almát.

300 ml habtejszínt a habfixálóval keményre felverünk, beleforgatjuk a dióba, egyneművé keverjük és az almát befedjük a diós habbal.

Felverjük a 200 ml tejszínt (ezt már nem kell nagyon keményre), és a sütemény tetején elsimítjuk. Olvasztott csokival (vagy ízlés szerint) díszítjük.

Tipp: a diós hab nem lesz kemény, kellemesen lágy marad, de ha stabilabbnak szeretnénk, vagy lágynak ítélnénk meg, úgy 10 g zselatint 0,5 dl vízben feloldva keverhetünk hozzá.
Az almák sem egyformák. Amennyiben cukrot kíván, mert túl savanyú, akkor azt még akkor adjuk hozzá, mielőtt feltesszük párolódni, és úgy nyomkodjuk ki. Ha mégis sok levet engedne, akkor 2 csomag pudinggal sűrítsük.

Megjegyzés:

A receptet Gál Hedvig küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti