Alma cideres fánk

Alma cideres fánk

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 25 g élesztő
  • 75 g barna cukor
  • 1 csipet só
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál szegfűszeg
  • 0,5 teáskanál kardamom
  • 2 tojás
  • 120 ml alma cider
  • 40 ml tej
  • 100 g olvasztott vaj

Elkészítés:

A tejet felmelegítjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt, hintünk rá egy kevés cukrot, majd lefedjük, és hagyjuk, hogy felfusson. Az összes hozzávalót egy konyhai robotgép segítségével először közepes sebességen dagasztani kezdjük.

Amikor a tészta már összeállt, magasabb sebességre kapcsolunk. A tészta akkor lesz jó, ha már nem ragad a tál oldalára.

Egy meglisztezett felületen gyors mozdulatokkal kézzel is átgyúrjuk. A kelesztő tálat kiolajozzuk, majd belehelyezzük a tésztát, aminek a tetejét szintén lekenjük egy kis olajjal. A tálat egy tiszta konyharuhával fedjük le, és meleg helyen hagyjuk, hogy a háromszorosára nőjön.

Amikor a tészta megkelt, egy lisztezett felületre tesszük, és gyors mozdulatokkal ismételten átgyúrjuk, majd kb. 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk. Egy vizespohár segítségével kiszaggatjuk a fánkokat (a poharam kb. 8,5 cm átmérőjű, nekem ez a méret vált be a leginkább).

A kiszaggatott fánkokat egy kevés vízzel meghintjük, majd konyharuhával lefedjük, és meleg helyen hagyjuk, hogy a kétszeresükre nőjenek. Az olajat egy mély serpenyőben elkezdjük melegíteni (akkor jó, ha egy fakanalat belehelyezek és mellette buborékosodni kezd). Amikor az olaj elérte a kellő hőmérsékletet, belehelyezzük a fánkokat, és mindegyik oldalát aranybarnára sütjük.

A kisült fánkok tetejét fahéjas-szegfűszeges porcukorral hintjük meg.

Neked ajánljuk