Alföldi pontyhalászlé

Alföldi pontyhalászlé
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 2 db ponty - kb 1,5 kg
  • 4 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 4 evőkanál pirospaprika
  • 1 db tv paprika (friss)
  • 2 db hegyes erős paprika
  • 6 db halászlékocka (vagy halászlé sűrítmény, amiből 1 doboz is elég)
  • kb. 1 evőkanál só (ízlés dolga)
  • 2 db ponty (kb 1,5 kg)
  • 4 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 4 evőkanál pirospaprika
  • 1 db tv paprika (friss)
  • 2 db hegyes erős paprika
  • 6 db halászlékocka (vagy halászlé sűrítmény, amiből 1 doboz is elég)
  • 1 evőkanál só (ízlés dolga)

Elkészítés:

A megtisztított halakat patkó alakúra felszeleteljük. A kockára aprított vöröshagymát csipet sóval megfuttatjuk az olajon, hogy a hagyma szétfőjön, majd rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd hagyjuk, hogy kicsit kiengedje a színét majd felöntjük kb. 2,5 l vízzel.

A halszeleteket besózzuk és megszórjuk pirospaprikával, és állni hagyjuk, amíg fő az alaplé.

A hal farkát, fejét az alaplébe tesszük, hozzáadjuk a felkarikázott, tv- és csípős paprikát, az elmorzsolt halászlékockákat vagy a halászlé sűrítményt. (Az alaplét mindig nagy lángon főzzük, hogy a paprika és a zsír homogenizálódjon. Ez azt jelenti, hogy a hallé egynemű lesz, nem válik szét a zsír és a paprika.)

Kb. 1-1,5 óráig főzzük az alaplevet, vagy addig, amíg teljesen lefő a hal húsa a csontról. A megfőtt alaplevet átpasszírozzuk, azután visszatesszük a tűzre és újra felforraljuk.

A forrásba lévő hallébe tesszük a befűszerezett hal szeleteket. Ha újra felforr, kész a halászlé. Erős Pistával, és karikára vágott hegyes erős paprikával kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné küldte be. Köszönjük!