Albán krémes

Albán krémes
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a piskótához:
  • 4 db tojás
  • 4 evőkanál finomliszt
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 kávékanál sütőpor
  • 3 evőkanál eper lekvár
  • a vaníliás krémhez:
  • 6 db tojás
  • 18 dkg cukor
  • 5 evőkanál finomliszt
  • 675 ml tej
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál zselatin
  • a csokis krémhez:
  • 3 evőkanál finomliszt
  • 150 ml tej
  • 4,5 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg puha vaj
  • 1 teáskanál zselatin
  • a csokimázhoz:
  • 5 evőkanál porcukor
  • 75 ml víz
  • 5 evőkanál kakaópor
  • 10 dkg puha vaj
  • (a tepsi 23 x 34 cm-es)
  • 4 db tojás
  • 4 evőkanál finomliszt
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 kávékanál sütőpor
  • 3 evőkanál eper lekvár
  • 6 db tojás
  • 18 dkg cukor
  • 5 evőkanál finomliszt
  • 675 ml tej
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál zselatin
  • 3 evőkanál finomliszt
  • 150 ml tej
  • 4,5 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg puha vaj
  • 1 teáskanál zselatin
  • 5 evőkanál porcukor
  • 75 ml víz
  • 5 evőkanál kakaópor
  • 10 dkg puha vaj

Elkészítés:

A tojásokat a cukorral 12 perc alatt habosra keverjük. A lisztet a sütőporral elvegyítjük, majd a fentiekhez keverjük egy fakanállal. 180 fokra melegített sütőben 12 perc alatt megsütjük. Egy vékony piskótát fogunk kapni.

A vaníliás krémhez a tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgákat a cukorral, liszttel, fele tejjel csomómentesre keverjük. A többi tejet hozzáadva sűrűre felfőzzük.

A tojásfehérjéket a vaníliás cukrokkal kemény habbá verjük, majd a forró krémbe keverjük. A zselatint kevés hideg vízbe beáztatjuk, majd oldódásig felmelegítjük és a krémhez keverjük.

A kihűlt piskótát visszatesszük a tepsibe, és lekvárral megkenjük. A krémet ráöntjük, egyenletesre simítjuk, majd hűtőbe tesszük dermedni.

A csokis krémhez a lisztet, cukrot, kakaóport, tejet összekeverjük és felfőzzük. A tűzről levéve hozzákeverjük a feloldott zselatint. Kihűtjük a krémet és a vajjal habosra keverjük.

A hűtőben várakozó tésztát kivesszük és a vaníliás krémre kenjük.

A csokimázhoz a kakaóport a cukorral, vízzel felfőzzük, és azonnal hozzákeverjük a vajat is. Hagyjuk langyosra hűlni, majd a krémre csurgatjuk. Széles pengéjű késsel eloszlatjuk. Egy kicsit megrázzuk a tepsit, az asztal falához ütögetjük, és így szép egyenletes lesz a bevonat rajta.

Legalább fél napot hagyjuk állni a hűtőben, utána tetszőleges méretre vágjuk fel.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!