Áfonyatorta

Áfonyatorta

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

  • Hozzávalók:
  • 2 darab tojás
  • 10 dkg cukor
  • 17,5 dkg liszt (ebből 2 evőkanál kakaó volt)
  • 0,75 dl tej
  • 0,75 dl olaj
  • fél csomag sütőpor
  • 1 púpos evőkanál áfonyalekvár
  • *
  • a krémhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl hideg tejszín
  • fél citrom reszelt héja
  • 2 púpos evőkanál áfonyalekvár
  • *
  • a kenéshez:
  • áfonyalekvár
  • a díszítéshez:
  • 20 dkg áfonya
  • csokiforgács (elhagyható)

Elkészítés:

A kakaós lapokhoz a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk. A sárgájához hozzáadjuk a cukrot és robotgéppel addig keverjük, amíg egészen világos sárga lesz. Ekkor hozzáadjuk az olajat meg a tejet és simára keverjük.

A lisztet összekeverjük a sütőporral, a kakaóval és egy csipet sóval, majd két részletben elkeverjük a cukros tojássárgákkal. Végül belekeverjük a tojásfehérje habot és hozzáadjuk az áfonyalekvárt is. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük (az enyém 18 cm-es volt) és 175 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük (hústűvel ellenőrizhetjük, hogy a közepe is megsült-e). Ha megsült, rácsra tesszük és megvárjuk, amíg kihűl.

Amíg sül, elkészítjük a krémet: a marscarponét simára keverjük a frissen reszelt citromhéjjal és a lekvárral. A hideg tejszínt habbá verjük, majd a krémbe forgatjuk.

Összeállítjuk a tortát: a kihűlt piskótát 3 részre vágjuk. Az alsó és a középső lapot megkenjük először áfonya lekvárral, majd a krémmel, és rászórunk friss áfonyát. A lapokat óvatosan egymásra tesszük, majd a maradék krémmel óvatosan megkenjük a torta tetetejét és ráhalmozzuk a maradék áfonyát. Csokiforgáccsal is díszíthetjük.

A receptet Némethné Zsuzsa küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk