Áfonyás-túróhabos szelet

Áfonyás-túróhabos szelet
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tészta hozzávalói:
  • 22 dkg porcukor
  • 22 dkg vaj
  • 22 dkg liszt
  • 4 dkg holland kakaó
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 4 db tojás (nagy)
  • Túrós töltelék hozzávalói:
  • 75 dkg túró
  • 2 dl tejföl
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 2,5 dl Meggle cukrászhab (habtejszín)
  • 15 g porzselatin + 0,5 dl víz
  • az áfonyás részhez:
  • 25 dkg áfonya
  • 1 csomag színtelen tortazselé
  • (a tepsi 22 x 32 cm-es)
  • 22 dkg porcukor
  • 22 dkg vaj
  • 22 dkg liszt
  • 4 dkg holland kakaó
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 4 db tojás
  • 75 dkg túró
  • 2 dl tejföl
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 2,5 dl Meggle cukrászhab (habtejszín)
  • 15 g porzselatin
  • 25 dkg áfonya
  • 1 csomag színtelen tortazselé
  • 0,5 dl víz

Elkészítés:

A porcukrot és a vaníliás cukrot keverőtálba tesszük, majd hozzáadjuk a felkockázott, puha vajat és habosra keverjük. Ezután állandó keverés mellett egyesével hozzáadjuk az egész tojásokat, hozzá kanalazzuk az előzőleg a sütőporral és a kakaóval összekevert lisztet, majd simára keverjük a masszát.

A tepsit sütőpapírral kibéleljük, majd egyenletesen belesimítjuk a kakaós masszát. Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten kb. 30 percig sütjük, tűpróbáig. (Én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem.)

Amikor a tészta megsült, a sütőből kivesszük, pár percig a tepsiben hagyjuk, majd a sütőpapírral együtt egy rácsra emeljük át, és teljesen kihűtjük. Egy tálba tesszük a túrót, majd villával összetörjük. Ezután hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt, a citrom reszelt héját és ízlés szerint a levét, majd alaposan összekeverjük.

A vizet forráspontig melegítjük, majd a tűzről levesszük, hozzáadjuk a porzselatint, és addig keverjük, amíg a zselatin teljesen feloldódik, és langyosra hűl. Ezután a túrós keverékhez öntjük, majd alaposan összekeverjük. A cukrászhabot (habtejszínt) kemény habbá verjük, majd apránként, óvatosan hogy a hab ne nagyon törjön, hozzákeverjük a túrós-zselatinos keverékhez.

A teljesen kihűlt tésztát a sütőpapírral együtt a tepsibe visszahelyezzük, majd egyenletesen rákanalazzuk a túrós tölteléket. Ezután be pár órára (vagy egész éjszakára) a hűtőbe tesszük, hogy a töltelék teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. A süteményt a hűtőből kivesszük, majd rápakoljuk az előzőleg megmosott, és alaposan lecsepegtetett áfonyát.

A tortazselét a tasakon lévő leírás szerint elkészítjük, rácsorgatjuk az áfonyára, majd a süteményt legalább fél órára a hűtőbe visszatesszük, hogy a tortazselé teljesen megdermedjen.

Tálalás előtt a süteményt a hűtőből kivesszük, ízlés szerint felszeleteljük, majd úgy kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!