Áfonyás torta levendulás vaníliakrémmel

Áfonyás torta levendulás vaníliakrémmel
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 1 szál levendula
  • 5 dkg kristálycukor (vagy barna cukor)
  • fél csomag vaníliás cukor
  • a 4 db 20 cm-es tortalaphoz:
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 evőkanál egész mák
  • 8 db tojás
  • 4 evőkanál forró víz
  • a levendulás vaníliakrémhez:
  • 50 dkg mascarpone
  • 4-5 teáskanál levendulás cukor
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl Hulala (vagy habtejszín +habfixáló)
  • 20 dkg áfonya
  • 1 szál levendula
  • 5 dkg kristálycukor (vagy barna cukor)
  • fél csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 evőkanál egész mák
  • 8 db tojás
  • 4 evőkanál forró víz
  • 50 dkg mascarpone
  • 4-5 teáskanál levendulás cukor
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl Hulala (vagy habtejszín +habfixáló)
  • 20 dkg áfonya

Elkészítés:

Az aprócska levendulavirágokat a szárról lecsípkedjük, majd a vaníliás cukorral összekevert kristálycukorral egy jól zárható befőttes üvegbe rétegezzük. Hagyjuk egy-két hétig lezárva, hogy a cukor jól átvegye a levendula illatát.

A mákot állandó kevergetés mellett pár pillanat alatt megpörköljük, majd rögtön átöntjük egy tányérba és teljesen kihűtjük. A porcukorhoz hozzáadjuk a vaníliás cukrot és az egész tojásokat, habosra keverjük, majd hozzácsorgatjuk a forró vizet, és még 1-2 percig keverjük. Ezután hozzászitáljuk a lisztet, hozzáadjuk az előzőleg megpörkölt mákot, majd fakanállal, óvatosan összekeverjük, -forgatjuk.

4 db kb. 20 cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelünk, majd egyenlően elosztjuk bennük a masszát. Közepes hőfokra (180 fok) előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük (tűpróba). A sütőből kivéve pár percig a formában hagyjuk, majd rácsra helyezzük, és teljesen kihűtjük a tortalapokat.

A mascarponéhoz adjuk a levendulás cukrot, a porcukrot, a vaníliás cukrot, majd simára keverjük. A Hulalát (vagy habtejszínt) kemény habbá verjük fel, majd apránként, óvatosan hozzákeverjük a mascarpone krémhez.


Az egyik tortalapot egy tálcára helyezzük, megkenjük a krémmel, megszórjuk áfonyával. Ezután rátesszük a következő tortalapot, szintén megkenjük krémmel, és megszórjuk áfonyával. Addig folytassuk a rétegezést, még el nem fogynak a tortalapok és a krém is.

Az elkészült torta tetejét szintén megszórjuk áfonyával, ízlés szerint csipkedjünk rá levendulavirágot, majd pár órára a hűtőbe tesszük, hogy a krém teljesen megdermedjen és az ízek jól összeérjenek. Tálalás előtt a tortát a hűtőből kivesszük, ízlés szerint felszeleteljük, úgy kínáljuk.

(Tipp: Amennyiben csak 2 db tortaforma áll a rendelkezésünkre, akkor felezzük meg a hozzávalókat, majd külön keverjük ki, és süssük meg a tortalapokat. Én pl. megfeleztem a hozzávalókat, és 2 db gáztepsin sütöttem meg a piskótát. Utána 4 db 20 cm-es kört vágtam ki, majd a leeső tésztából kókuszgolyókat csináltam. Igaz így vékonyabbak lettek a tortalapok, de egyszerűbb volt megsütni.)

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!