Áfonyás töltött pulyka polentával

Áfonyás töltött pulyka polentával
Elkészítési idő
2,0 2 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória költséges
Hozzávalók:
  • 1 db fiatal pulyka (3 kg)
  • 20 dkg alma
  • bors
  • 3 fej hagyma
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg vörös áfonya
  • 30 dkg gyökér
  • 30 dkg sárgarépa
  • 1 csomag petrezselyem
  • A mártáshoz:
  • 2 dkg vaj
  • 4 evőkanál tejszín
  • 3 evőkanál juharszirup
  • csipetnyi só
  • 15 dkg darabos, híg, vörös áfonya lekvár
  • A körethez:
  • 4 dl tej
  • 20 dkg kukoricadara
  • 2 db tojás
  • 15 dkg mascarpone
  • bors
  • olaj a sütéshez
  • 1 db fiatal pulyka (3 kg)
  • 20 dkg alma
  • bors
  • 3 fej hagyma
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg vörös áfonya
  • 30 dkg gyökér
  • 30 dkg sárgarépa
  • 1 csomag petrezselyem
  • 2 dkg vaj
  • 4 evőkanál tejszín
  • 3 evőkanál juharszirup
  • 15 dkg vörös áfonya lekvár
  • 4 dl tej
  • 20 dkg kukoricadara
  • 2 db tojás
  • 15 dkg mascarpone
  • bors
  • olaj

Elkészítés:

A pulykát megmossuk, kívül-belül megtisztítjuk, majd letörölgetjük. Megtisztítjuk és megmossuk a zöldségeket. Az almát szeletekre, a hagymát vékony cikkekre vágjuk, majd a vajon megfuttatjuk.

A húst belül megsózzuk, borsozzuk. Összekeverjük a megfuttatott hagymás almát az áfonyával, és beletesszük a pulyka belsejébe. Az üreget összetűzzük. A húst kívül is fűszerezzük, majd sütő tepsibe tesszük. Öntünk alá vizet, pici olajat és 200 C-fokra előmelegített sütőbe tesszük, 1 órán át sütjük, majd visszavesszük a hőfokot 170 fokra, és további 2 órán át sütjük. Közben 15 percenként, folyamatosan locsolgatjuk a levével.

A fehér és sárgarépát vastagabb karikákra vágjuk, az utolsó 40 percre a sült mellé tesszük és megszórjuk a petrezselyemmel. Amikor a sült kész, kivesszük a sütőből, a húst félretesszük, letakarjuk. A répákat kivesszük, kevés vajon átforgatjuk.

A tepsiben maradt zsiradékhoz (ha nem lenne elég a szaft, kevés vizet öntünk) adjuk a tejszínt, a juharszirupot, sót, borsot, vajat, és összeforraljuk, majd leszűrjük.

A polentához a tejet felforraljuk, sózzuk, majd beletesszük a kukoricadarát. Kíméletesen főzzük 10-15 percen át, majd levesszük a tűzről. Belekeverjük a tojássárgáját, mascarponét, és a fehérjéből vert habot. Olajozott lapra kiöntjük, 1 cm vastagon elsimítjuk. Megvárjuk, amíg kihűl, majd tetszőleges formára szúrjuk vagy vágjuk. Forró olajon kicsit megpirítjuk mindkét felét, és tálaljuk.

Tálaláskor az asztalnál daraboljuk a sültet, mellé tesszük a zöldségeket, az áfonya lekvárt és a sült polentát. Végül meglocsoljuk a mártással