Áfonyás sütemény mascarpone krémmel

Áfonyás sütemény mascarpone krémmel

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

  • Hozzávalók:
  • 20 dkg liszt
  • 16 gramm sütőpor
  • 10 db tojás (nagy)
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 12 dkg vaj
  • 3 dkg holland kakaópor
  • 20 dkg áfonya
  • *
  • a vaníliás mascarpone krémhez
  • 50 dkg mascarpone
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg porcukor
  • *
  • a tetejére
  • 3-4 dkg olvasztott csokoládé
  • (a tepsi 25x34 cm-es)

Elkészítés:

A kristálycukrot és a vaníliás cukrot a keverőtálba tesszük, majd hozzáadjuk az egész tojásokat, és robotgéppel jó habosra (kb. 6-8 percig) keverjük. Ezután hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, majd keverőkanállal óvatosan összekeverjük, -forgatjuk. Ezután hozzáadjuk a felolvasztott és visszahűtött vajat, majd szintén óvatosan összekeverjük, -forgatjuk.

Ezután a massza kb. 1/3 részét egy másik tálba átöntjük, majd hozzászitáljuk a kakaóport, és szintén összekeverjük.

A tepsit sütőpapírral kibéleljük és egyenletesen belesimítsuk a fehér tésztát, majd szórjuk meg az áfonyával, végül rácsorgatjuk a kakaós tésztát.

Közepes fokozatra előmelegített sütőbe tesszük és 35-40 perc alatt készre sütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem.) A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben hűlni, majd a sütőpapírral együtt kiemeljük, áttesszük egy rácsra, és egészen kihűtjük.

Amikor a sütemény egészen kihűlt, átfordítjuk egy tálcára úgy, hogy a kakaós-áfonyás rész kerüljön felülre.

A mascarponét simára keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd egyenletesen rákenjük a teljesen kihűlt süteményre. Ezután ízlés szerint rácsorgatjuk az olvasztott, de már visszahűlt csokoládét, majd a hűtőbe tesszük, hogy a krém kissé megdermedjen és könnyebben tudjuk majd felszeletelni.

Tálalás előtt ízlés szerint felszeleteljük a süteményt, úgy kínáljuk. A tésztája nagyon finom szaftos, melyet ízlés szerint más gyümölccsel is megszórhatunk sütés előtt.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk