Áfonyás-fehércsokis kocka

Áfonyás-fehércsokis kocka
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége pofonegyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához::
  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 3 g só
  • 2-3 tojássárgája
  • 100 g áfonya
  • 2,5 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 25 dkg mascarpone
  • fél citrom leve
  • 50 dkg túró
  • 1 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • 20 dkg fehér csoki
  • 2,5 dkg kókuszzsír
  • (a tepsi 20x30cm-es)
  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 3 g
  • 2-3 db tojássárgája
  • 100 g áfonya
  • 2,5 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 4 db tojás
  • 25 dkg mascarpone
  • fél citrom leve
  • 50 dkg túró
  • 1 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • 20 dkg fehér csoki
  • 2,5 dkg kókuszzsír

Elkészítés:

A lisztet a cukorral egy keverőtálba öntjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, egy csipet sót, majd elmorzsoljuk benne a szobahőmérsékletű vajat és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a tésztát. Cipót formázunk belőle és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük pihenni kb. fél órára vagy akár egy napra.

A krémhez a vajat a cukorral kikeverjük. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a mascarponéval, citromlével és a túróval egy kézi mixer segítségével kikeverjük. Felváltva hozzáadjuk a vajas masszát, majd a tejet és a pudingport is. Az áfonyát egy botmixer segítségével lepürésítjük, majd ezt is a masszához adjuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan, több részletben ezt is hozzákeverjük.

A tésztát vékonyra nyújtjuk és egy kb. 20x30 cm-es kivajazott tepsibe óvatosan beletesszük. (Nem baj, ha itt ott megszakad, elegyengetjük.) A felesleges tésztát levágjuk. Egy villával megszurkáljuk és fokra előmelegített sütőben kb. 5 percig elősütjük. Ezután a sütőből kivesszük, megszórjuk 1 evőkanál zsemlemorzsával, ráöntjük a masszát és egyenletesen eloszlatjuk rajta. A tepsit kicsit az asztalhoz ütögetjük, hogy a felesleges levegő távozni tudjon. 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 30 percre, utána zárjuk el a sütőt, kinyitjuk az ajtaját és így hagyjuk kihűlni.

A fehér csokit vízgőz felett a kókuszzsírral megolvasztjuk és egyenletesen eloszlatjuk a sütemény tetején, majd hűtőben kidermesztjük.

Megjegyzés:

Recept és fotó: Palotás Tímea

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti