Áfonyás derelye

Áfonyás derelye

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1 kg burgonya
  • 30 dkg liszt
  • 1 evőkanál búzadara
  • 1 tojás
  • 3 dkg vaj

Valamint:

  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál cukor

A töltelékhez:

  • 30 dkg tehéntúró
  • cukor
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál búzadara
  • reszelt citromhéj
  • 3 evőkanál áfonyadzsem

Elkészítés:

A túrót összetörjük, a hozzávalókkal összekeverjük. A burgonyát sós vízben megfőzzük. A zsemlemorzsát a zsiradékon a cukorral megpirítjuk.

A langyosra hűlt burgonyát lisztezett felületre nyomjuk krumplinyomóval, hozzáadjuk a többi hozzávalót, sózzuk, összegyúrjuk, letakarva néhány percig pihentetjük.

A tésztát kétfelé vesszük, kinyújtjuk, derelyevágóval kockára daraboljuk, majd a túrótöltelékkel megtöltjük. Háromszöggé alakítjuk, két szélét ujjainkkal összenyomkodjuk.

Forrásban lévő sós vízbe engedjük a derelyéket, amikor a víz felszínére feljönnek, majd tésztaszűrővel kivesszük, lecsepegtetjük, és a pirított morzsába forgatjuk.

Tálalásnál fahéjas porcukorral hintjük meg.

Neked ajánljuk