Áfonyakrémes piskótaszelet

Áfonyakrémes piskótaszelet
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a piskótához:
  • 12,5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 db tojás (nagy)
  • 12,5 dkg liszt
  • 2 evőkanál forró víz
  • a karamellizált áfonyához:
  • 30 dkg áfonya
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • az áfonyakrémhez:
  • 30 dkg előzőleg karamellizált áfonya
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2-3 dl Meggle cukrászhab
  • 12,5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 db tojás (nagy)
  • 12,5 dkg liszt
  • 2 evőkanál forró víz
  • 30 dkg áfonya
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 30 dkg előzőleg karamellizált áfonya
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2-3 dl Meggle cukrászhab

Elkészítés:

A porcukrot és a vaníliás cukrot a keverőtálba tesszük, majd hozzáadjuk az egész tojásokat, és pár perc alatt robotgéppel jó habosra keverjük. Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, hozzácsorgatjuk a forró vizet, majd még 1-2 percig keverjük.

A lisztet hozzászitáljuk a cukros-tojásos habhoz, majd fakanállal óvatosan keverjük, összeforgatjuk. Egy kb. 37x33 cm-es gáztepsit sütőpapírral kibélelünk, majd egyenletesen rákenjük a masszát. Az előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten kb.15 perc alatt készre sütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem.)

Egy nagyobb sütőpapírt liszttel enyhén megszórunk, majd a sütőből kivett tésztát rögtön ráfordítjuk. Ezután óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd a tésztát egy nedves konyharuhával letakarjuk. (A konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nedves legyen.)

Amikor a tészta már éppen csak langyos, levesszük a konyharuhát, és a sütőpapírral együtt feltekerjük, majd úgy hagyjuk teljesen kihűlni. (Én legalább kétszer ki- és feltekerem, majd hagyom teljesen kihűlni.)

Az áfonyát egy tányérba tesszük, majd megszórjuk a barna cukorral, a vaníliás cukorral, és az őrölt fahéjjal, összekeverjük, majd a mikróba tesszük, és 1-2 perc alatt megkaramellizáljuk. Közben egyszer óvatosan megkeverjük, arra figyelve, hogy ne törjük nagyon össze az áfonyaszemeket. Ezután a mikróból kivesszük, majd teljesen kihűtjük, mielőtt a krémhez kevernénk.

A mascarponét simára keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. A Meggle cukrászhabot (habtejszín) kemény habbá verjük, majd óvatosan a mascarpone krémhez forgatjuk, majd a kész krémet elfelezzük.

(A felvert tejszínhabot apránként hozzákeverjük, arra figyelve, hogy egy közepesen kemény krémet kapjunk.) A megfelezett krém egyik feléhez hozzáadjuk az előzőleg megkaramellizált és teljesen kihűtött áfonyát, majd óvatosan egy keverőkanállal, összekeverjük, vigyázva, hogy a habos krém, ne nagyon törjön.

A teljesen kihűlt piskótát kitekerjük, egyenletesen megkenjük az áfonyakrémmel, majd óvatosan feltekerjük. Ezután a tekercset bevonjuk a félretett fehér krémmel, majd ízlés szerint áfonyával díszítjük. Az elkészült áfonyakrémes piskótatekercset ezután tegyük pár órára (v. egész éjszakára) a hűtőbe tesszük, hogy kellően megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

Tálalás előtt a süteményt a hűtőből kivesszük, ízlés szerint felszeleteljük.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!