A klasszikus Dobos torta

A klasszikus Dobos torta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a piskótához:
  • 2 tojás
  • 4 dkg cukor
  • 5 dkg rizsliszt (GM)
  • 1 csipetnyi szódabikarbóna
  • 1 csipetnyi só
  • (ennek a mennyiségnek a hatszorosa kell, mert hat vékony piskóta karikát sütünk)
  • a krémhez:
  • 35 dkg cukor
  • 3 evőkanál Holland kakaópor
  • 6 egész tojás
  • 30 dkg margarin
  • a karamellhez:
  • 15 dkg porcukor
  • 2-3 evőkanál víz
  • 1 teáskanál ecet
  • 2 teáskanál margarin
  • (a tortaforma 24 cm-es)
  • 6 db tojás
  • 24 dkg cukor
  • 30 dkg rizsliszt (GM)
  • 6 csipetnyi szódabikarbóna
  • 6 csipetnyi
  • 35 dkg cukor
  • 3 evőkanál Holland kakaópor
  • 6 egész tojás
  • 30 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 2-3 evőkanál víz
  • 1 teáskanál ecet
  • 2 teáskanál margarin
  • (a tortaforma 24 cm-es)

Elkészítés:

A lisztet átszitáljuk, amelybe 2 csipetnyi szódabikarbónát tettónk. A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgát habosra keverjük a cukorral. (Akkor jó, ha a cukor feloldódik, és a krém kifehéredik.) Az átszitált lisztet fokozatosan a tojáskrémbe keverjük. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A tojáshabot óvatos mozdulatokkal a krémhez keverjük.

Egy 24 cm formát sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 12 perc alatt készre sütjük. Ezt a sütési folyamatot, még ötször megismételjük.

Ha készen vagyunk a piskótákkal, hozzáfoghatunk a krém elkészítéséhez. (Ha tehetjük, jobb 1 nappal előre elkészíteni, mert finomabb, és jobban összeáll!)
A karamellhez a cukrot simára keverjük a vízzel, majd hozzákeverjük az ecetet és a margarint. Ezután közepes lángon állandó kevergetés mellett világos színűre karamellizáljuk.

Kiválasztunk egy tortalapot (a legszebbet), majd a forró karamellt ráöntjük, és egyenletesen elsimítjuk. Ezután a még meleg karamellen, késsel bejelöljük a tortacikkeket, majd hagyjuk teljesen kihűlni, megkeményedni (a kést margarinnal vékonyan kenjük meg, akkor nem fog ráragadni a karamell).

A tortalapokat egyenletesen megkenve a krémmel egymásra rétegezzük, végül ráhelyezzük a karamelles tortalapot. Ízlés szerint a torta oldalán a krémet megszórhatjuk darált dióval, vagy kókusszal is. Ezután hűvös helyre tesszük, hogy a krém kissé megdermedjen, és könnyen tudjuk majd felszeletelni.

Tálalás előtt a jelölések mentén éles késsel felszeleteljük a tortát.

Megjegyzés:

A receptet Szepesi Ágnes küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti