8 személyes töltött káposzta

8 személyes töltött káposzta

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Rafinált ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

Hozzávalók kb. 8 személyre:

  • 1,5 kg szálas savanyú káposzta
  • 2 kis fej tölteni való édes káposzta
  • 80 dkg füstölt csülök
  • 50 dkg sertésoldalas
  • 1 kg darált sertéshús
  • 15 dkg kerekszemű rizs
  • 15 dkg gersli
  • 3 fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 ek őrölt pirospaprika
  • őrölt bors
  • Csemege Piros Arany
  • morzsolt majoránna
  • egész kömény
  • pár szem egész feketebors
  • 2 babérlevél
  • borsikafű
  • 2 tojás a töltelékekbe
  • 6 dkg zsír

A tálaláshoz:

  • tejföl
  • kenyér

Elkészítés:

Elkészítés: A fejes káposztákat meglékelem a torzsákat kiveszem, egy nagy fazékban felengedem annyi vízzel, amennyi ellepi, sózom, forrpontig hevítem, majd félreteszem a lében hagyom kihűlni, de ha sietős 2 órát hagyom puhulni a forró vízben a káposztát. Leveleire szedem, az ereket elvékonyítom, félreteszem a töltéshez.

Kb. 8 literes lábosban fele zsiradékban a vöröshagymát megdinsztelem, felét kiveszem és félreteszem a töltelékekhez. Majd meghintem pirospaprikával, beleteszem a savanyú káposztát, felöntöm kb. 1,8 liter vízzel, sózom, borsozom, a babérral, pár szem egész borssal, egész köménnyel ízesítem. Beleteszem a sertésoldalast összedarabolva és a már kuktában félig átfőzött, kicsontozott és felvágott csülökdarabokat, ezután kb. 1 órát főzöm.

Közben két külön tálban elkészítem a tölteléket. Egyikbe a rizshez adom a darált hús felét, a félretett dinsztelt vöröshagyma felét, fokhagymát reszelek bele, só, őrölt bors, majoránna, pirospaprika, Csemege Piros Arany, 1 tojás kerül bele. A masszát jól összekeverem, a káposztaleveleket megtöltöm, és szorosan a forrásban lévő káposzta tetejére teszem.

Ugyanígy teszek az előre megpárolt gerslis változattal is. Fűszerezem, összekeverem, vizes kézzel gombócokat formálok, és a káposztára teszem azt is. Együtt főzöm ismét kb. 1 órát.

Közben vékony piros rántást csinálok a maradék zsiradékból kb. 2 evőkanál liszttel, melyet a félretett füstölt csülök levéből engedek fel.

A töltelékeket kiszedem egy nagy tálba, a káposztát berántom. Ha szükséges, utána ízesítem, borsikafűvel is a végén ízesítem. Amint újra forr, visszahelyezem a töltelékeket, és pár percig együtt főzöm.

Tálalásnál tejföllel és kenyérrel kínálom.

Hasonló receptek