Mandula, te csodás!

Mandula, te csodás!

A magyar „mandula” szó latin–olasz eredetű (mandorla). Janus Pannonius (1434–1472) latin nyelven írt egy allegorikus költeményt, Egy Pannóniában nőtt mandulafáról. A vers ismert fordítása Egy dunántúli mandulafához. A reneszánsz idején dísznövényként ültették, mert az akkori alfajok mandulái nem értek be a magyar éghajlaton.

Hazánkban a mandula mint gyümölcs termesztése a 19. század végén kezdődött, amikoris a filoéravész miatt kipusztult szőlők helyére a barackfélék mellett mandulát is telepítettek. Ezek a fajták már be tudtak érni hazánkban. A mandulamag fehér belseje fogyasztható, miután feltörtük a csonthéjat és megtisztítottuk a vékonyabb héjától. Főleg cukrászkészítményekhez, illetve édes ételekhez használatos, főként aprítva.

Nemcsak finom, nagyon egészséges is

A mandula a marcipán alapanyagát képezi. Ünnepi ételeket tehetünk vele különlegessé. A mandula fehérjét, egyszeresen telítetlen (olajsav) és többszörösen telítetlen zsírsavakat, olajat, szénhidrátokat és ásványi sókat (K, Ca, Mg, Fe, P) tartalmaz.

Egy kutatás szerint a mandula segíthet a 2-es típusú cukorbetegség és az érrendszeri betegségek megelőzésében, illetve a már kialakult kórokat kedvező irányba befolyásolhatja. A mandulával dúsított étrend kedvezően befolyásolhatja a vér koleszterinszintjét, valamint segíthet megőrizni az inzulinérzékenységet, azaz a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a diabétesz lefolyását is jótékonyan befolyásolhatja.

Egyszerű, de annál finomabb desszert a mandula tortácska, a mandulás-mézes szelet, a mandulás félholdak, vagy sokak egyik kedvenc tavaszi nasija, a mandulás húsvéti koszorú.

Süteményekben, főként a piskótában tökéletesen helyettesítheti a lisztet, ami a lisztérzékenyek kedvencévé avathatja, de darálva, szeletelve díszítésre is kiváló. A fáról éretlenül szedett, tűvel még könnyen átszúrható mandulából likőrt, befőttet lehet készíteni, amit az édesipar előszeretettel használ. Mandulalikőr készül érett mandulából is. Sósan elkészítve is kedvelt csemege, gondoljuk csak a sós, pirított mandulára. Húsételeket, mandulás pulykamellfilét, halat is készíthetünk vele.