A karácsonyi asztalra ajánljuk

A karácsonyi asztalra ajánljuk

Mindenkinek megvan a maga klasszikusa. Halászlé, rántott hal, krumplisaláta, töltött káposzta, stb. Karácsonykor a pompázatos desszertek mellett a legtöbben halászlét vagy töltött káposztát készítenek, de szintén népszerű ilyenkor a pulyka, a Wellington-bélszín, a pisztráng, a különféle töltött húsok és raguk is. Bár az elmúlt években igazi klasszikus volt az egyben sült bébipulyka mára már egyre inkább helyet kapnak az ünnepi asztalon a különleges hústekercsek, gyümölcsös vagy gesztenyés pulykaételek is.

Halászlé nélkül is elképzelhetetlen az ünnep. Bár teljesen másképp készül Baja, Szeged és a Balaton környékén, a halászlé szinte egy magyar család karácsonyi menüsorából sem hiányozhat, de a borleves megint divatba jött. Az utóbbi években szinten egyre kedveltebb a karácsonyi menük összeállításánál a kacsa. Sokan egyben sütik meg a kacsacombokat, de a kicsit szárazabb mellből is pompás fogás készülhet. Remekül illik hozzá a méz és a balzsamecet, egészen különleges fogássá válik tőle.

Ami soha nem maradhat el, az a bejgli (sokan torta formájában készítik el), a mézeskalács, a gyümölcskenyér, a hókifli és egyéb adventi aprósütemények. De jól jön ilyenkor mindenféle mézes sütemény.