Zserbó

Zserbó
Elkészítési idő
4,0 37 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • kb. 36 szelethez:
  • A tésztához:
  • 35 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 20 dkg margarin
  • sütőpor
  • A töltelékhez:
  • 20 dkg lekvár
  • 12 dkg darált dió
  • 12 dkg cukor
  • A bevonathoz:
  • 4 ek. kakaó
  • 4 ek. cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál tojásfehérje
  • 35 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 2 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 20 dkg margarin
  • sütőpor
  • 20 dkg lekvár
  • 12 dkg darált dió
  • 4 ek. kakaó
  • 5 dkg vaj

Elkészítés:

Felfuttatom az élesztőt egy kockacukorral langyos tejben egy. Elmorzsolom a margarint a liszttel, aztán hozzáöntöm a már megkelt élesztőt, a tojást, a cukrot, egy kevés sütőport és sót, aztán az egészet jól összedolgozom.

Egyenlő részre osztom a tésztát. Ezután kinyújtom mindegyik lapot a kívánt méretre (attól függ, hogy mekkora tepsiben akarom majd sütni), de itt figyelni kell arra, hogy a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és a sütésnél terjeszkedik.

Az alsó lapot megkenem lekvárral, rászórom a darált dió és a porcukor keverékének pontosan a felét, majd ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen megkenem meg és meg is töltöm. Erre kerül rá a harmadik lap úgy, hogy a széleket is befedem vele.

A tésztát egy órát hagyom pihenni, közben a sütőt előmelegítem 180 fokra. A tészta tetejét megszurkálom egy villával, és az előmelegített sütőben addig sütöm, míg a teteje egyenletes világospiros lesz (ez nagyjából 12-15 percbe telik bele).

Ha már eléggé kihűlt a tészta, elkezdem bevonni a csokimázzal. Ehhez kakaóport a cukorral és egy kis vízzel simára keverem és addig főzöm amíg lég sűrű nem lesz. Miután lehúztam a tűzről beledobom a vajat, és addig kevergetem amíg el nem olvad benne. Még azelőtt belekeverjük a tojásfehérjét, hogy ráöntenénk a tésztára.
Szépen elsimítom a csokimázt a tetején, hogy egyenletesen dermedjen majd meg rajta. Ezután legalább néhány órára békén hagyom, hogy rendesen megdermedjen.

Miután kihűlt, hosszúhás szeletekre, esetleg kockákra vágom.