Ünnepi diós pite

Ünnepi diós pite
Elkészítési idő
5,0 2 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • A töltelékhez:
  • 40 dkg dióbél
  • 30 dkg cukor
  • 2 dl tejszín
  • A tésztához:
  • 35 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 15 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • csipet só
  • A kenéshez:
  • 1 db tojássárga
  • 2 ek. tej
  • 40 dkg dióbél
  • 45 dkg cukor
  • 2 dl tejszín
  • 35 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 2 db tojás
  • 2 ek. tej

Elkészítés:

Olvasztott cukorba, vágott diót keverek és 1 ek. vizet, tejszínt adok hozzá, majd hagyom kihűlni.

A tésztához összedolgozom a lisztet, margarint, cukrot, tojást, sót és 30 percre hideg helyre rakom.

Három felé veszem, egyiket egy tortaformába nyújtom.

A másodikat feltekerem és a forma pereméhez simítom.

A diós krémet a tésztára halmozom, majd lefedem egy harmadik lappal, széleit rásimítom.

A maradék tésztából formákat szaggathatok és díszíthetem a pite tetejét.

Kikeverem a tojássárgát, 2 ek. tejjel, majd lekenem a tészta tetejét.

200-225 fokon sütöm 45 percet.

Ha az előmelegített sütőben a sütemény teteje már rövid idő után elkezd megpirulni, akkor takarjuk le egy ív sütőpapírral vagy alufóliával.
Nagyon sokáig eláll.