Tejfölös-burgonyás pogi baconnel

Tejfölös-burgonyás pogi baconnel
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 10 dkg húsos bacon
  • 25 dkg főtt áttört burgonya
  • 45 dkg sima liszt
  • 15 dkg tejföl
  • 1,5 dl langyos víz
  • 2 kiskanál só
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 tasak száraz élesztő vagy 2,5 dkg friss
  • 0,5 dl napraforgó olaj
  • a tetejére:
  • 1 db tojássárgája
  • köménymag
  • szezámmag
  • nagy szemű só
  • magkeverék
  • 10 dkg húsos bacon
  • 25 dkg főtt áttört burgonya
  • 45 dkg sima liszt
  • 15 dkg tejföl
  • 1,5 dl langyos víz
  • 2 kiskanál
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 tasak száraz élesztő
  • 0,5 dl napraforgó olaj
  • 1 db tojássárgája
  • köménymag
  • szezámmag
  • nagy szemű só
  • magkeverék

Elkészítés:

A sós vízben, héjában megfőzött burgonyát, miután meghűlt, meghámozzuk és összetörjük. A bacont apró kockára vágjuk, serpenyőben pirosra sütjük, majd szűrőkanállal kivesszük a zsírból és félretesszük.

A kenyérsütőgép üstjébe a következő sorrendben behelyezzük a hozzávalókat: Először az olajat, majd a főtt, áttört burgonyát, tejfölt, langyos vizet, sót, cukrot, lisztet és a tetejére pedig az élesztőt. (Ha nincs kenyérsütőgépünk, kézzel dolgozzuk össze az alapanyagokat. Ha friss élesztőt használunk, akkor egy kevés langyos vízben oldjuk fel, mielőtt hozzádolgozzuk a többi alapanyaghoz.)

A hozzávalókat jól összegyúrjuk közepesen lágy, rugalmas tésztává. Addig dagasszuk, Amíg a tészta felülete fényes és hólyagokat vet. Tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig, míg duplájára kel.

Miután a tészta megkelt, enyhén lisztezett munkalapon, néhány mozdulattal óvatosan átdolgozzuk, majd 5 percig hagyjuk pihenni. Miután pihent, sodrófával ujjnyi vastagra nyújtjuk és elosztjuk rajta a sült bacon kockákat. A két szélét középre hajtjuk, hogy összeérjenek, majd alulról felhajtjuk, és felülről pedig lehajtjuk a közepére, így négy réteget kapunk.

Tíz percre letakarjuk és hagyjuk pihenni.

Még egyszer megismételjük ugyan így a hajtogatást, majd egy centi magasra nyújtjuk, a tetejét a pogácsa szaggatóval kissé bevagdossuk, majd kiszaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és a tetejüket lekenjük egy tojássárgájával és ízlés szerint megszórjuk köménymaggal, magkeverékkel, szezámmal, nagy szemű sóval.

Hagyjuk 15-20 percig kelni, mielőtt a sütőbe tesszük. Előmelegített sütőben, 190 fokon kb. 25-30 perc alatt szép, aranyszínűre sütjük.

Megjegyzés:

Szilvásgombóc konyhája