Szilvás kalács

Szilvás kalács
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 250 ml langyos tej (ebből 1 dl tej az élesztőhöz)
  • 4 dkg élesztő
  • pici cukor
  • 50 dkg liszt
  • 12 dkg vaj (kikenéshez is ez)
  • 2 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1,5 kg szilva
  • 2 evőkanál darált mandula vagy zsemlemorzsa
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 5 dkg porcukor
  • 250 ml langyos tej
  • 4 dkg élesztő
  • pici cukor
  • 50 dkg liszt
  • 12 dkg vaj (kikenéshez is ez)
  • 2 db tojás
  • 5 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 csipet
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1,5 kg szilva
  • 2 evőkanál darált mandula vagy zsemlemorzsa
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 5 dkg porcukor

Elkészítés:

Mutatós és nagyon finom! Éljen a szilvaszezon!

Az élesztőt egy deci tejben kevés cukorral felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk, és egy nagy halmot formázunk belőle, közepén egy mélyedéssel. A mélyedésbe öntjük a felfutott élesztőt, jól összedolgozzuk a tésztát, így készül a kovász. Konyharuhával lefedve 15 percig hagyjuk pihenni.

A tojásokat a maradék tejjel, cukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal kikavarjuk. A vajat megolvasztjuk, és kihűlni hagyjuk. A kovászhoz hozzádolgozzuk a tojásos tejet, kihűlt olvasztott vajat (érdemes a kézi robotgép csavaros fejét használni, ez tészta készítésére kiváló). Amikor már kellően ruganyos a tésztánk, lefedjük egy tiszta konyharuhával és meleg helyen hagyjuk fél órát kelni.

Ezután kinyújtjuk a kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük, úgy, hogy a tepsi falára is felnyújtjuk a tésztát, hogy pereme legyen. Egy villával megszurkáljuk, és fél óráig hagyjuk szobahőmérsékleten kelni.

Ezalatt a szilvákat megtisztítjuk és hosszában félbevágjuk, a magot eltávolítjuk, és a feleket is bevágjuk - kis „tarajokat” fogunk kapni.

A tovább kelesztett tésztát megszórjuk kevés darált mandulával, vagy zsemlemorzsával, majd szorosan kirakjuk a szilvával.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve a tetejét fahéjas porcukorral megszórjuk.