Szedres pudingos szelet

Szedres pudingos szelet
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 citrom héja
  • másfél evőkanál kakaópor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 40 dkg szeder (készülhet magozott meggyből is)
  • a krémhez:
  • 2 csomag főzős vaníliás pudingpor
  • 6 dl tej
  • 1 kis pohár tejföl (szűrőn átcsöpögtetve)
  • 12 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj
  • a tetejére:
  • 5 dkg étcsoki
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg cukor
  • 4 db tojás
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 citrom héja
  • másfél evőkanál kakaópor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 40 dkg szeder
  • 2 csomag főzős vaníliás pudingpor
  • 6 dl tej
  • 1 kis pohár tejföl
  • 12 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg étcsoki

Elkészítés:

A szedret megmossuk, lecsepegtetjük, a tejfölt egy kisebb szűrőbe öntjük, és hagyjuk kicsöpögni.

A lisztet kimérjük, hozzáadjuk a sütőport és a citrom reszelt héját. A tojások fehérjét csipet sóval, 4-5 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját, a maradék cukorral, a vajjal alaposan kikeverjük, ezután a három összetevőt óvatosan összedolgozzuk.

A tészta egyik felét sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe tesszük, a kakaóport hozzákeverjük a tészta másik feléhez és a sárga színűre kanalazzuk, majd elsimítjuk. A tetejére rendezzük a lecsöpögtetett szedret (vagy meggyet), amit egy kicsit bele is nyomkodunk.

180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 10 percig sütjük, majd amikor feljött a tészta, a hőmérsékletet visszavesszük 150 fokra és tovább sütjük még 35 percig.

Amíg sül, elkészítjük a krémet: a tejből 1 deciliternyit csomómentesre keverünk a pudingporral és a cukorral. A maradék tejet felrakjuk a tűzre, és amikor forr, állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a tejes pudingot és összeforraljuk. Amikor besűrűsödött, még melegen hozzáadjuk a lecsöpögtetett tejfölt és simára keverjük. Ha kihűlt, hozzákeverünk 2-3 evőkanál porcukrot és a vajat, majd rásimítjuk a kihűlt tészta tetejére.

A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, és kanállal a hab tetejére csorgatjuk.

Megjegyzés:

A receptet Bodnár Éva küldte be. Köszönjük!