Svéd húsgolyó

Svéd húsgolyó
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 1 kg sertés darált hús
  • 1 db tojás
  • 80 g zsemlemorzsa
  • 1 db hagyma (aprítva)
  • 1/4 teáskanál szerecsendió
  • 1/4 teáskanál szegfűbors
  • ízlés szerint
  • bors
  • 4 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál olaj
  • 720 ml húsleves alaplé
  • 115 g tejföl
  • 60 ml tej
  • ízlés szerint petrezselyem
  • 1 kg sertés darált hús
  • 1 db tojás
  • 80 g zsemlemorzsa
  • 1 db hagyma (aprítva)
  • 1/4 teáskanál szerecsendió
  • 1/4 teáskanál szegfűbors
  • bors
  • 4 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál olaj
  • 720 ml húsleves alaplé
  • 115 g tejföl
  • 60 ml tej
  • petrezselyem

Elkészítés:

A zsemlemorzsát leöntjük tejjel, és hagyjuk, hogy megduzzadjon. Egy serpenyőben felolvasztjuk a zsírt, majd beletesszük a felaprított hagymát. A hagymára egy kis sót hintünk és elkezdjük pirítani. Amikor már üvegesedik, hozzáadjuk a szerecsendiót és a szegfűborsot, jól összekeverjük, és 1-2 percig továbbfőzzük, majd levesszük a tűzről, és hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. Ezt követően hozzákeverjük a darált húshoz, és hozzáadjuk a tojást és a zsemlemorzsát, majd sózzuk és borsozzuk. Kézzel jól összedolgozzuk, majd „golflabda” méretű húsgolyókat készítünk.

Egy serpenyőben olajat hevítünk és elősütjük a húsgolyókat. Amikor ezzel elkészültünk, a golyókat félretesszük. A serpenyőbe beletesszük a vajat, amikor felolvad, hozzáadjuk a lisztet. Folyamatos keverés mellett hagyjuk, hogy a liszt megpiruljon, majd felöntjük a húsleves alaplével. Jól elkeverjük, amikor már forrni kezd, belehelyezzük a húsgolyókat és fedő alatt hagyjuk, hogy párolódjanak. Amikor forrni kezd, hozzáadjuk a tejfölt és megkeverjük. Végezetül a tetejét meghintjük felaprított petrezselyemmel.

A tányérba főt tésztát teszünk, és erre helyezzük a húsgolyókat, amit jól meglocsolunk szafttal.

Megjegyzés:

A receptet Jakabné Kóber Anita küldte be. Köszönjük!