Sütőtökkrémleves leveles-sajtos puffanccsal

Sütőtökkrémleves leveles-sajtos puffanccsal
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a krémleveshez:
  • 50 dkg kockákra vágott sütőtök
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál méz
  • 4 db rozmaringág
  • 5 dl zöldségalaplé
  • 1,5 dl fehérbor
  • 1,5 dl tejszín
  • 20 dkg császárszalonna
  • a leveles-sajtos puffancshoz:
  • 1 csomag leveles tészta
  • 10 dkg Double Gloucester sajt (vagy ízlés szerinti)
  • friss rozmaringág
  • friss zsályalevél
  • őrölt színes bors
  • 50 dkg kockákra vágott sütőtök
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál méz
  • 4 db rozmaringág
  • 5 dl zöldségalaplé
  • 1,5 dl fehérbor
  • 1,5 dl tejszín
  • 20 dkg császárszalonna
  • 1 csomag leveles tészta
  • 10 dkg sajt
  • friss rozmaringág
  • friss zsályalevél
  • őrölt színes bors

Elkészítés:

A sütőtököt ízlés szerint felkockázzuk (én kisebb kockákra vágtam). A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, majd vékonyan felszeleteljük. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd rátesszük a felkockázott tököt, a felszeletelt vöröshagymát és fokhagymát, majd rátesszük a rozmaringágat, és megcsorgatjuk a mézzel.
Az előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Amikor a sütőtök és a hagyma is elkészült, kivesszük a sütőből, eltávolítjuk a rozmaringágakat, és átkanalazzuk egy tálba. Ezután hozzáadjuk a zöldségalaplevet, a bort, a tejszínt, majd botmixerrel pépesítsük. Ezután egy szitán átszűrjük, majd állandó keverés mellett forráspontig melegítjük, de főzni már nem kell. (Nem muszáj átszűrni, de így sokkal selymesebb, krémesebb lesz a leves.)

A császárszalonnát kisebb kockákra vágjuk, majd szép pirosra sütjük. Ezután a zsiradékból kiszedjük, és tálalásig félre tesszük. Az előnyújtott leveles tésztából 8 cm-es korongokat szúrunk ki. Ezután egymástól távolabb egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd villával több helyen megszurkáljuk a tésztát. Előmelegített sütőbe tesszük, és közepes hőmérsékleten kb. 10 percig sütjük, majd kivegyük, és megszórjuk a reszelt sajttal, ízlés szerint sóval, őrölt színes borssal, és ráteszünk a rozmaringágból és a zsályalevélből. (Ha sütés közben mégis megemelkedne a tészta, akkor az ujjunkkal kicsit nyomkodjuk le, mielőtt megszórnánk a sajttal.)

Ezután a sütőbe visszatesszük, majd 10-15 perc alatt szép pirosra, ropogósra sütjük.

Tálaláskor a levest tányérba merjük, megszórjuk a pirosra sütött szalonnakockákkal, és a ropogósra sült sajtos puffanccsal kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!