Sült libacomb, portóiban párolt datolyás körtével

Sült libacomb, portóiban párolt datolyás körtével
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége
Árkategória
Hozzávalók:
  • 2 személyre:
  • 2 db hízott libacomb
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ág friss rozmaring
  • 1/2 kg libaháj
  • bors
  • a gyümölcsös körethez:
  • 3 db érett vilmoskörte
  • 10 szem datolya
  • 4 dkg vaj
  • 1 dl portói
  • 1 ág friss rozmaring
  • 3-4 szem egész szegfűszeg
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 2 db hízott libacomb
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ág friss rozmaring
  • 50 dkg libaháj
  • bors
  • 3 db érett vilmoskörte
  • 10 szem datolya
  • 4 dkg vaj
  • 1 dl portói
  • 1 ág friss rozmaring
  • 3-4 szem egész szegfűszeg
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj

Elkészítés:

A combokat előző este átöblítjük, ha találunk rajta toll- és tokmaradványokat eltávolítjuk, majd szárazra törölgetjük.
A fokhagymát lereszeljük, összenyomjuk és bekenjük vele a combokat, megsózzuk és frissen őrölt borssal meghintjük. Egy nagyobb, jól zárható dobozba tesszük őket, közéjük tesszük a leöblített rozmaring ágakat.

Másnap a libahájat kiolvasztjuk, kisütjük, beletesszük egy tepsibe, vagy tűzálló tálba, belehelyezzük a combokat, úgy, hogy teljesen ellepje őket a zsír. Majd 140 fokra előmelegített sütőben 2,5-3 órán keresztül pároljuk, sütjük. Miután a combok megsültek, serpenyőben pirosra sütjük őket.

A gyümölcsös körethez a datolya szemeket félbevágjuk, a magjukat eltávolítjuk és egy kis edényben, portóiba áztatjuk. A körtéket megmossuk, negyedelve eltávolítjuk a magházukat, majd hosszában kettévágjuk a negyedeket. Serpenyőbe tesszük a vaj felét és rátesszük a körtéket a rozmaring ággal, szegfűszeggel, meglocsoljuk egy kevés portóival és kevés vizet öntünk alá. Fedő alatt pár perc alatt megpároljuk. Arra vigyázzunk, hogy ne puhuljanak meg nagyon. Hozzáadjuk a datolyát a maradék portóival és magasabb hőfokon átforgatjuk párszor a vaj másik felével. A vajtól, selymes mártás öleli körül a gyümölcsöt.

Az elkészült gyümölcsös köretet a sült libacomb mellé tálaljuk.

Megjegyzés:

A repeptet Szilvásgombóc konyhája küldte be. Köszönjük!