Stefánia torta

Stefánia torta
Elkészítési idő
3,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a 6 db piskótalaphoz:
  • 15 dkg liszt
  • 7,5 dkg porcukor
  • 6 db tojás (nagy)
  • 6 evőkanál olaj
  • 6 evőkanál víz
  • a krém hozzávalói:
  • 15 dkg porcukor
  • 20 dkg csokoládé
  • 25 dkg vaj
  • 3 db tojás (nagy)
  • 1 púpozott evőkanál holland kakaó
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 2 evőkanál rum
  • 15 dkg liszt
  • 7,5 dkg porcukor
  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál olaj
  • 6 evőkanál víz
  • 15 dkg porcukor
  • 20 dkg csokoládé
  • 25 dkg vaj
  • 3 db tojás
  • 1 púpozott evőkanál holland kakaó
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 2 evőkanál rum

Elkészítés:

Mivel kettesével kell megsütni a lapokat, így a tésztát is
külön-külön kell kikeverni, mindhárom adaghoz, ezért kicsit hosszadalmasnak tűnhet az egész művelet. Ez persze senkinek ne vegye el a kedvét, mert ameddig az első adag tészta a sütőben van, előkészíthetjük a másodikat, majd a megsült tésztát kivesszük, a másikat rögtön tehetjük is be. Így elég gyorsan elkészül, és megsül mind a három adag, vagyis a hat lap.
Vegyünk 3 db sütőpapírt, majd rajzoljunk mindegyikre 2 db kb. 20 cm-es kört.

2 egész tojáshoz adjunk hozzá 2,5 dkg porcukrot, majd keverjük jó habosra. Amikor már kifehéredett és jó habos, állandó keverés mellett, csorgassunk először hozzá 2 evőkanál olajat, majd 2 evőkanál vizet. Ezután keverjük még 1-2 percig. Végül 5 dkg lisztet szitáljuk hozzá a keverékhez, majd fakanállal óvatosan forgassuk össze.

Ezután az egyik sütőpapírra rajzolt két körre osszuk el a masszát, majd egyenletesen simítsuk el. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 10 perc alatt készre, világos zsemleszínűre. (Én légkeverésnél 150 fokon, 8 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve enyhén szórjuk meg a tészta tetejét liszttel, majd egy gyors mozdulattal fordítsuk rá egy sütőpapírra. Ezután a felső sütőpapírt óvatosan húzzuk le, majd hagyjuk teljesen kihűlni. (Én pár perc után
átfordítottam a lapokat, és egy rácsra tettem, így hűtöttem ki teljesen.)

Ezután süssünk még 2-2 lapot a maradék hozzávalókból.
A csokoládét gőzfürdő fölött felolvasztjuk, majd visszahűtjük, így kerül majd bele a krémbe.

A porcukorhoz adjuk hozzá az egész tojásokat, majd gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett főzzük sűrűre. (Puding sűrűségűre főzzük.) Ezután vegyük le a gőzről, majd kézi habverővel addig keverjük, amíg teljesen
kihűl (kb. 10 perc). Ezután adjuk hozzá a felolvasztott és teljesen kihűlt csokoládét, a kakaót, a vaníliaaromát, és a rumot, majd keverjük alaposan össze. Ezután adjuk hozzá a felkockázott, puha vajat, majd keverjük jó habosra a krémet.

A tortalapokat töltsük meg a krémmel, majd kívülről is
vonjuk be a tortát. Ezután tegyük hideg helyre, hogy a krém kissé megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
(Érdemes előző nap megsütni, így az ízek is jól összeérnek. Én mielőtt megtöltöttem a lapokat, mindegyiket egyformára körbevágtam.) Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a torta tetejét kakaóval, majd felszeletelve kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!