Skót tojás spagetti babsalátával

Skót tojás spagetti babsalátával
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a skót tojáshoz:
  • 30 dkg darált hús
  • 3-4 db tojás
  • 1 db szikkadt zsemle
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb csokor petrezselyemzöld
  • őrölt bors
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • a panírozáshoz:
  • 2-3 evőkanál liszt
  • 1 db tojás
  • zsemlemorzsa
  • a sütéshez:
  • kb. 5 dl olaj
  • a spagetti babsalátához:
  • 30 dkg spagetti bab (méteres bab)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2-3 evőkanál méz
  • 1/2 citrom leve
  • 2 teáskanál dijoni magos mustár
  • 2 evőkanál mogyoróolaj
  • 30 dkg darált hús
  • 3-4 db tojás
  • 1 db szikkadt zsemle
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb csokor petrezselyemzöld
  • őrölt bors
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 2-3 evőkanál liszt
  • 1 db tojás
  • zsemlemorzsa
  • 5 dl olaj
  • 30 dkg spagetti bab
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2-3 evőkanál méz
  • 1/2 citrom leve
  • 2 teáskanál dijoni magos mustár
  • 2 evőkanál mogyoróolaj

Elkészítés:

A tojásokat megfőzzük, majd hideg vízbe tesszük, végül megpucoljuk. (Én keményre főztem a tojásokat, de ízlés szerint főzhetjük rövidebb ideig, akkor a sárgája még folyós marad.)

A vöröshagymát és a petrezselyemzöldet apróra vágjuk. A zsemlét vízbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk. Egy tálba tesszük a darált húst, majd hozzáadjuk az alaposan kinyomkodott zsemlét, az apróra vágott vöröshagymát és a petrezselyemzöldet, belenyomjuk a fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk a pirospaprikával. Ezután alaposan összegyúrjuk, és ha szükséges, utánaízesítjük. Ezután a masszát annyifelé osztjuk, ahány tojást megfőztünk. (Én 3 nagy tojást főztem meg, így jó nagyok lettek.)

Az előzőleg megfőzött tojásokat a lisztben megforgatjuk. (Így könnyebben rátapad majd a hús.) Ezután a tenyerünkben lapítsuk el az egyik húsmasszát, majd helyezzük rá az egyik tojást, és formázzuk meg. Ezután először forgassuk bele a lisztbe, majd az előzőleg villával felvert tojásba, végül pedig a zsemlemorzsába. (Mindegyik tojással így járjunk el.)

Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, belehelyezzük a bepanírozott húsos-tojásokat, és lassan szép pirosra sütjük. Ezután az olajból kiszedjük, és papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges olajat felszívja. (Sütés közben többször átforgatjuk az olajban, hogy mindenhol teljesen átsüljön a hús).

Az elkészült tojásokat tálalásig melegen tartjuk. A babot annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje, majd hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, egy mokkáskanál sót, majd roppanósra főzzük.

Ezután szűrjük le, és egészen kihűtjük. A mézet simára keverjük a citromlével, a magos mustárral, és a mogyoróolajjal, majd ráöntjük a teljesen kihűlt babra. Ezután óvatosan összeforgatjuk, és egy kicsit állni hagyjuk, hogy az ízek kellően átjárják.

Tálaláskor a tányéron elrendezzük a babsalátát, rátesszük a tojást, és úgy kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!