Sacher torta

Sacher torta
Elkészítési idő
4,0 5 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a tésztához (24 cm-es tortaformához):
  • 15 dkg csokoládé (70%-os)
  • 12,5 dkg vaj
  • 6 db tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 5 dkg kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg mogyoró
  • 5 dkg liszt
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 1 teáskanál sütőpor (púpozott)
  • a lekváros lekenéshez:
  • kb. 40 dkg sárgabaracklekvár
  • 4-5 evőkanál rum
  • a csokoládé bevonathoz:
  • 20 dkg csokoládé (70%-os)
  • 8 dkg vaj
  • 15 dkg csokoládé (70%-os)
  • 12,5 dkg vaj
  • 6 db tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 5 dkg kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg mogyoró
  • 5 dkg liszt
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 1 teáskanál sütőpor (púpozott)
  • 40 dkg sárgabaracklekvár
  • 4-5 evőkanál rum
  • 20 dkg csokoládé (70%-os)
  • 8 dkg vaj

Elkészítés:

A vajat felforrósítsuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt csokoládét, és kevergetve felolvasztjuk. Ezután visszahűtjük. A tojások fehérjét elkezdjük habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett apránként hozzáadjuk a kristálycukrot. Ezután kemény habbá verjük.

A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd állandó keverés mellett hozzácsorgatjuk a vajas-csokoládés keveréket. A lisztet összekeverjük a sütőporral, az étkezési keményítővel és a darált mogyoróval. Ezután állandó keverés mellett, a csokoládés masszához kanalazzuk, majd alaposan összekeverjük. Ezután apránként hozzáadjuk a masszához a keményre felvert habot, és keverőkanállal óvatosan összeforgatjuk.

A tortaformát kizsírozzuk, kilisztezzük, majd beleöntjük a simára kevert masszát. (Ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük a formát.) Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten 50-55 perc alatt készre sütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon 50 percig sütöttem.) Ezután kapcsoljuk ki a sütőt, majd jó résnyire nyissuk ki az ajtaját, és így hagyjuk pár percig hűlni a tortát, majd vegyük ki a sütőből, és a formában hagyjuk langyosra hűlni.

Ezután a tortaformát lecsatoljuk, a tortát rácsra tesszük és teljesen kihűtjük.

A lekvárt összeturmixoljuk, hogy szép sima állagú legyen. Ezután hozzáadunk két evőkanál rumot, majd állandó keverés mellett, forráspontig melegítjük. A teljesen kihűlt tortalapot éles késsel félbevágjuk, majd az alsó lapot meglocsoljuk a maradék rummal. Ezután ízlés szerint mennyiségű, meleg lekvárral lekenjük, és legalább egy fél órát állni hagyjuk, hogy jól magába szívja a tészta. A másik tortalapnak a tetejét vékonyan szintén lekenjük a meleg lekvárral. Amikor a tészta már kellően magába szívta a lekvárt, az alsó tortatalapra rátesszük a másik tortalapot úgy, hogy a lekvárral lekent fele kerüljön felülre.

A vajat felmelegítjük, majd hozzáadjuk a feldarabolt csokoládét, és kevergetve felolvasztjuk. Ezután először körbekenjük vele a tortát, majd a maradék csokoládét rácsorgatjuk. Ezután szépen, egyenletesen elkenjük a torta tetején, majd hagyjuk teljesen megdermedni. (Én előző nap sütöttem, és állítottam össze a tortát, így az ízek kellően átjárták, és a tészta finom szaftos lett.) Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint felszeleteljük, majd úgy kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!