Rumos-diós körtekrémes torta

Rumos-diós körtekrémes torta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • hozzávalók 23 cm-es tortához:
  • a három laphoz egyenként:
  • 3×5 dkg darált dió
  • 3×2 dkg fehér tönköly liszt
  • 3×1 db tojás
  • 3x3 dkg barna nádcukor
  • 3x2 dkg kókuszzsír vagy vaj
  • 3×1 evőkanál sütőrum
  • 3×1 késhegynyi sűtőpor
  • a krémhez:
  • 80 dkg hámozott vilmoskörte
  • 15 dkg 3:1 befőzőcukor
  • fél citrom leve és héja
  • 5 szem szegfűszeg
  • 1 rúd egész fahéj
  • 3 db tojássárgája
  • 5 dkg kókuszzsír vagy vaj
  • 2 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg cukor
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 tasak zselatin fix
  • a tetejére:
  • 4 dkg vaj
  • 15 dkg magas kakaótartalmú (74%) étcsokoládé
  • 3×5 dkg darált dió
  • 3×2 dkg fehér tönköly liszt
  • 3×1 db tojás
  • 3x3 dkg barna nádcukor
  • 3x2 dkg kókuszzsír vagy vaj
  • 3×1 evőkanál sütőrum
  • 3×1 késhegynyi sűtőpor
  • 80 dkg hámozott vilmoskörte
  • 15 dkg 3:1 befőzőcukor
  • fél citrom leve és héja
  • 5 szem szegfűszeg
  • 1 rúd egész fahéj
  • 3 db tojássárgája
  • 5 dkg kókuszzsír vagy vaj
  • 2 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg cukor
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 tasak zselatin fix
  • 4 dkg vaj
  • 15 dkg magas kakaótartalmú (74%) étcsokoládé

Elkészítés:

A krémhez a körtét meghámozzuk, kimagozzuk és apróra vágva feltesszük főni a cukorral és a fűszerekkel (teatojás) együtt. Miután megfőtt, kivesszük belőle a fűszereket és botmixer segítségével egyneművé mixeljük. Félre tesszük hűlni. (Én egy nappal előbb elkészítettem, és a hűtőbe tettem.)

A tortalaphoz a tojást kettéválasztjuk, a sárgáját a cukorral, kókuszzsírral, rummal, habosra keverjük, hozzászitáljuk a lisztet a sütőporral és a diót is belekeverjük. Majd a tojásfehérjét kemény habbá verve, szintén, óvatosan hozzáadjuk.

A masszát belesimítjuk egy 23 cm-es kapcsos, kizsírozott, lisztezett tortaformába, majd 190 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ezt még kétszer megismételjük. A kisült lapokat, rácson hagyjuk kihűlni. A krémhez a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral és a keményítővel. A tejet hozzáadva lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett felfőzzük, közben hozzáadjuk a kókuszzsírt is, majd lehűtjük. Miután lehűlt, hozzákeverjük a körte zselét úgy, hogy 2 evőkanálnyit félre teszünk belőle.

A tejszínt habbá verve hozzáadagoljuk a meghűlt körtés krémalaphoz és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a zselatin fixet is.

A torta összeállítása: a kapcsos formába helyezünk egy lapot, megkenjük 1 evőkanálnyi körtezselével majd elsimítjuk rajta a krém felét. Ráhelyezzük a következő lapot, amit ugyan úgy, megkenünk körtezselével és rásimítjuk a krém másik felét. Ráhelyezzük a harmadik lapot. A torta oldalát a kenőlapáttal simára kenjük, eligazítjuk körben a kifolyó krémet. A tortát hűtőbe tesszük, fél órára.

A csokibevonathoz a vajat habzásig hevítjük, amíg a víztartalma eltűnik. Vigyázzunk, nehogy megégjen! Levesszük a tűzről, majd beletördeljük a csokoládét és folyamatos kevergetéssel felolvasztjuk benne. A tortát kivesszük a hűtőből és bevonjuk a csokoládéval. Körben, az oldalán is elegyengetjük a csokoládét, hogy mindenhol befedje. A tetejére, miután kissé meghúzott, mintát csurgatunk a megmaradt csokiból. Visszatesszük a hűtőbe, míg a csoki megszilárdul.

Megjegyzés:

A receptet Szilvásgombóc konyhája küldte be. Köszönjük!