Rizottó zöldborsópürével és vörösboros kacsamellel

Rizottó zöldborsópürével és vörösboros kacsamellel
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége rafinált
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • A rizottóhoz:
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 8 dkg vaj
  • 20 dkg rizottó rizs
  • 5 dkg salotta hagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál angolzeller
  • fél cukkini
  • 2 dl száraz tokaji szamorodni
  • 5 dl zöldségleves
  • 1 dl tejszín
  • 10 dkg parmezán
  • petrezselyemzöld
  • bors
  • A zöldborsópüréhez:
  • 15 dkg zöldborsó
  • A kacsamellhez:
  • 50 dkg hízott kacsamell
  • 4 evőkanál étolaj
  • 1 szál répa
  • 1 szál póré fehér része
  • 2 dl vörösbor
  • 0,5 dl vörösborecet
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál egész bors
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 8 dkg vaj
  • 20 dkg rizottó rizs
  • 5 dkg salotta hagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál angolzeller
  • fél db cukkini
  • 2 dl száraz tokaji szamorodni
  • 5 dl zöldségleves
  • 1 dl tejszín
  • 10 dkg parmezán
  • petrezselyemzöld
  • bors
  • 15 dkg zöldborsó
  • 50 dkg hízott kacsamell
  • 4 evőkanál étolaj
  • 1 szál répa
  • 1 szál póré fehér része
  • 2 dl vörösbor
  • 0,5 dl vörösborecet
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál egész bors

Elkészítés:

A kacsa páclevéhez a zöldségeket megtisztítjuk, felkarikázzuk, és 4 evőkanál forró olajon megpirítjuk, rádobjuk a borsot, felengedjük a vörösborral és az ecettel, felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. A kacsamell bőrét beirdaljuk, majd a már kihűlt páclébe tesszük bőrével lefelé. Ügyeljünk arra, hogy a húst teljesen ellepje. 1 éjszakát pihentessük hűvös helyen.

Másnap a hagymát és a zöldségeket megtisztítjuk, apróra kockázzuk. A zöldborsót megfőzzük (a főzővízbe rakjunk pici szódabikarbónát, így szép zöld marad), leszűrjük, mixerrel pürésítjük, félretesszük.

A rizottóhoz az olajat a vajjal felhevítjük, rádobjuk a hagymát és a zöldségeket, majd hozzáöntjük a rizst, átforgatjuk, majd folyamatosan keverve hozzáadjuk a bort, apránként a zöldséglevest, végül a tejszínt. Mire a rizs megpuhul, tejberizs-szerű állagú lesz, ekkor belekeverjük a pürésített zöldborsót és a reszelt parmezánt.

Közben a kacsamellhez serpenyőben olajat hevítünk, a mellet kiemeljük a pácléből, felitatjuk róla a nedvességet , és a beirdalt felével lefelé a serpenyőbe tesszük. Pirosra sütjük a bőrt, nem forgatjuk. Amikor már piros, megfordítjuk, és 100 fokos sütőbe tesszük 10 percre. Kivesszük, 5 percetpihentetjük , majd vékonyra szeleteljük, és a rizottóval tálaljuk.