Reszelt túrós

Reszelt túrós
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 45 dkg liszt
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 3 dkg kakaó (cukrozatlan)
  • 25 dkg Rama margarin
  • 0,5 dl tej
  • a túrós töltelékhez:
  • 75 dkg túró
  • 20 dkg porcukor
  • 5 dkg kristálycukor
  • 3 db tojás (nagy)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 10 dkg mazsola
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
  • 45 dkg liszt
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet
  • 3 dkg kakaó (cukrozatlan)
  • 25 dkg Rama margarin
  • 0,5 dl tej
  • 75 dkg túró
  • 20 dkg porcukor
  • 5 dkg kristálycukor
  • 3 db tojás (nagy)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 10 dkg mazsola
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük egy csipet sóval, a sütőporral, majd beleszitáljuk egy tálba. Ezután hozzáadjuk a felkockázott margarint, majd elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, hozzákeverjük a kristálycukrot, és az átszitált kakaót. Ezután hozzáadjuk a tojássárgáját, és a tejet, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát.

A tésztát ezután két egyenlő részre osztjuk, majd gombóccá formázzuk, és 1-2 órára a fagyasztóba tesszük, hogy megdermedjen, és könnyen tudjuk majd reszelni.
A túrót egy tálban villával kicsit összenyomkodjuk. Ezután hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, a mazsolát, a vaníliás pudingport, és a reszelt citromhéjat, majd alaposan összekeverjük. A tojások fehérjét egy csipet sóval elkezdjük habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, hozzáadjuk a kristálycukrot, és kemény habbá verjük.

A keményre felvert tojáshabot ezután két részletben a túróhoz keverjük. Egy 332x22 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd a fagyasztóból kivesszük az egyik tésztagombócot, majd egy nagy lyukú reszelőn ráreszeljük a tésztát. (Villával kicsit eligazítsuk, hogy kb. egyformán legyen a reszelt tészta a tepsiben.)

Ezután a tepsiben lévő tésztára egyenletesen rákanalazzuk a túrós tölteléket, majd kivesszük a fagyasztóból a másik tésztát, és szintén ráreszeljük.

Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt készre sütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon 40 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk jó langyosra hűlni, majd a sütőpapírral együtt, átemeljük egy rácsra, és egészen kihűtjük. Tálalás előtt ízlés szerint megszórjuk porcukorral, majd felszeleteljük, és úgy kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!