Ratatouilles lasagne

Ratatouilles lasagne
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 60 g vaj
  • 50 g sima liszt
  • 1 liter tej
  • 70 g parmezán, finomra reszelve
  • csipetnyi őrölt szerecsendió
  • csipetnyi cayenne bors
  • 250 g lasagne lap
  • 250 g mozzarella, felszeletelve
  • A ratatouillehoz:
  • 1 db padlizsán
  • 1 db cukkini
  • 1 db TV paprika
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 6 db paradicsom (nagyobb)
  • 1 kis konzerv sűrített paradicsom
  • néhány bazsalikomlevél, finomra vágva
  • bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • A tálaláshoz:
  • vegyes salátalevelek
  • 60 g vaj
  • 50 g liszt
  • 1 liter tej
  • 70 g parmezán
  • csipetnyi őrölt szerecsendió
  • csipetnyi cayenne bors
  • 250 g lasagne lap
  • 250 g mozzarella, felszeletelt
  • 1 db padlizsán
  • 1 db cukkini
  • 1 db TV paprika
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 6 db paradicsom
  • 1 doboz sűrített paradicsom
  • néhány bazsalikomlevél
  • bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • vegyes salátalevelek

Elkészítés:

Először elkészítjük a francia lecsót. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, leszárítjuk. A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk. A padlizsánt 1x1 cm-es kockákra, megsózzuk, és letakarva 15 percig állni hagyjuk. A paradicsomok tetejét kicsit bevágjuk, lobogó forró vízbe tesszük 8-10 másodpercre, majd kivesszük, hideg vízben lehűtjük, és lehúzzuk a héját. Kettévágjuk, kikaparjuk a magját, és a húsát 1x1 cm-es kockákra vágjuk. A paprikákat, a cukkinit, a hagymát szintén megtisztítjuk, felkockázzuk (külön-külön).

Az olajat felét serpenyőben felforrósítjuk, beletesszük a padlizsánt, megpirítjuk, majd kiszedjük. A serpenyőbe beleöntjük a maradék olajat, amikor forró, rátesszük a hagymát. Kicsit pirítjuk, majd hozzáadjuk a paprikákat, a cukkinit, és 3-4 perc alatt összepirítjuk. Rátesszük a fokhagymát, a bazsalikomot, sót, borsot adunk hozzá, beleöntjük a sült padlizsánt, a paradicsompürét, és letakarva 10 percig pároljuk. A paradicsomot is rászórjuk, 2-3 percig összeforraljuk, ha kell, ízesítjük még, és tálaljuk. A zöldségeknek nem kell teljesen puhának lenniük, maradjon tartásuk, jól haraphatóak legyenek.


A vajat egy nagy serpenyőben közepes hőmérsékleten felmelegítjük. Hozzáadjuk a lisztet és kevergetve 1-2 percig főzzük, amíg a keverék buborékolni nem kezd. Ekkor a tűzről lehúzzuk. Fokozatosan hozzáadjuk a tejet és habverővel simára keverjük. Visszatesszük a tűzre, és nagy lángon, folyamatos keverés mellett öt perc alatt besűrítjük. Ismét levesszük a tűzhelyről, belekeverjük a reszelt parmezánt, sózzuk, szerecsendióval és cayenne borssal ízesítjük.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A szós egyharmadát egy 3 literes serpenyő vagy jénai alján egyenletesen elosztjuk. Befedjük lasagne lapokkal, majd erre jön a lecsó fele. Újabb réteg mártás, lasagne lap és lecsó következik, a tetejére a felszeletelt mozzarella kerül.

Az előmelegített sütőbe toljuk és 40 percig sütjük, vagy amíg aranysárga nem lesz. A sütőből kivéve 10 percre állni hagyjuk, majd adagokra vágva, vegyes salátával tálaljuk.