Palócleves

Palócleves
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 1,2 kg marhalábszár
  • fél kg zöldbab
  • 1 kg krumpli
  • 2 kisebb vöröshagyma
  • 2 cikkely fokhagyma
  • 5-6 babérlevél
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál törött bors
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 evőkanál pirospaprika,
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál libazsír
  • 2 húsleves kocka
  • 1,2 kg marhalábszár
  • fél kg zöldbab
  • 1 kg krumpli
  • 2 kisebb vöröshagyma
  • 2 cikkely fokhagyma
  • 5-6 db babérlevél
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál törött bors
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 evőkanál pirospaprika,
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál libazsír
  • 2 húsleves kocka

Elkészítés:

A hagymát apróra vágunk, 1 evőkanál libazsírra tesszük, majd rárakjuk a megtisztított, összevágott marhahúst. Fedő alatt lassú tűzön addig pároljuk, amíg kezdi a saját levét elfőni. Ekkor rátesszük a pirospaprikát (kevesebbet, mint amikor pörköltet készítünk), törött borsot, a lereszelt fokhagymát, kömény, hozzáteszünk 5-6 babérlevelet és vízzel felöntve puhára főzzük. (Én mindig kuktában készítem, így hamar megpuhul.

Amíg a húsunk fő, megtisztítjuk a zöldbabot és a krumplit. A babot 3-4 cm-es darabokra, a krumplit kockára vágjuk, külön–külön annyi vízben, hogy ellepje őket, puhára főzzük. A főzővízbe 1-1 húsleves kockát és kevés sót teszünk.

Amikor minden megpuhult, egy nagyobb fazékba mindent összeöntünk, ha szükséges utána sózzuk és 2-3 evőkanál tejföllel ízesítjük. (A tejföllel már nem szabad főzni).

Készíthetjük lebőrözött és kicsontozott pulyka felső combból is.

Megjegyzés:

A receptet Bodnár Éva küldte be. Köszönjük!