Normand almatorta

Normand almatorta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége pofonegyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 25 dkg sima liszt
  • 15 dkg hideg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só
  • a töltelékhez:
  • 3 db közepes méretű alma
  • a krémhez:
  • 6 dkg cukor
  • 2 db egész tojás + 1 db tojássárgája
  • 2 dl tejszín (30%-os)
  • 1 db citrom leve
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1-2 evőkanál Calvados (vagy valamilyen finom gyümölcspálinka)
  • 25 dkg sima liszt
  • 15 dkg hideg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 1 csipet
  • 3 db közepes méretű alma
  • 6 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 2 dl tejszín (30%-os)
  • 1 db citrom leve
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1-2 evőkanál Calvados (vagy valamilyen finom gyümölcspálinka)
  • 1 db tojássárgája

Elkészítés:

A tésztához a lisztet tálba szitáljuk és a kockára vágott vajat gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk vele. Hozzáadjuk a cukrot, a tojást és csipet sót. Az egészet addig gyúrjuk, amíg összeáll a tészta. Fóliába csomagoljuk, és a hűtőben pihentetjük kb. 20 percig.

Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítva nyolc gerezdre vágjuk és meglocsoljuk frissen facsart citromlével. A sütőt 170 fokra előmelegítsük. Miután a tészta eleget pihent, enyhén lisztezett deszkán 2-3 mm vastag, kör alakká nyújtjuk, hogy a piteforma oldalát is be tudjuk vele borítani. Óvatosan, a sodrófa segítségével beleügyeskedjük a formába és belesimítjuk, hogy ne maradjon alatta levegő, és mindenhol egyformán takarja a formát.

Ha ezzel kész vagyunk, villával megszurkáljuk, és 8-10 percre az előmelegített sütőbe tesszük. Ezután kivesszük, a felületén elrendezzük az almagerezdeket. (Én egy marék mazsolát is szórtam az almák mellé, de ez persze elhagyható).
A krémhez tálba ütjük a két tojást és a tojássárgáját, hozzáadjuk a cukrot, vaníliát, fahéjat és a tejszínt és a Calvadost. Az egészet jól elkeverjük, és az előkészített tésztára öntjük. Visszatesszük a sütőbe, és 45-50 perc alatt aranybarnára sütjük. Miután megsült, hagyjuk hűlni, majd szeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk.

Megjegyzés:

A receptet Szilvásgombóc konyhája