Narancsos piskóta

Narancsos piskóta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 4 tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 1 nagy narancs kifacsart leve
  • 20 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kis üveg sárgabaracklekvár (kb. 15 dkg)
  • a krémhez:
  • 2 csomag vanília ízű pudingpor
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • 2 dl narancslé
  • 5 dl tej
  • 2 dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 2 narancs
  • a tetejére:
  • 1-2 kocka étcsokoládé
  • 4 db tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 1 nagy narancs kifacsart leve
  • 20 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kis üveg sárgabaracklekvár (kb. 15 dkg)
  • 2 csomag vanília ízű pudingpor
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • 2 dl narancslé
  • 5 dl tej
  • 2 dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 2 db narancs
  • 1-2 kocka étcsokoládé

Elkészítés:

A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadunk 4 evőkanál forró vizet, a narancslevet, mellyel jól elkeverjük, majd belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet, végül óvatosan beleforgatjuk a tojások keménnyé vert habját is.

Egy sütőpapírral kibélelt nagyméretű (sütő nagyságú) tepsibe egyengetjük a masszát, majd 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben kb. 8 perc alatt megsütjük. (Ha megcsapja az orrunkat a piskóta illata, elzárhatjuk a hőt, és résnyire nyissuk ki a sütő ajtaját.) A megsült tésztát hagyjuk kihűlni.

A krémhez a pudingport csomómentesre keverjük a cukorral és a narancslével, belereszeljük a két narancs héját (előtte jól mossuk meg). A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a pudingos keveréket, és állandó keverés mellett alacsony lángon sűrűre főzzük, kihűtjük.

A tejszínt kemény habbá felverjük a habfixálóval, majd kis adagokban a hideg krémbe forgatjuk. A két narancsot meghámozzuk, vékony cikkekre szeleteljük.

A kisült, kihűlt piskótát középen/keresztben kettévágjuk - mindkettőnek megkenjük a tetejét egyenletesen a baracklekvárral. Az egyik piskótalapra rátesszük sorban a narancs cikkeket, erre rákenjük a krém kétharmad részét, majd befedjük a másik piskóta lappal (úgy, hogy a baracklekváros rész érintkezzen az imént kent krémmel, tehát a tésztának a lekváros részét tesszük a krémre). A piskóta tetejére egyenletesen rásimítjuk a maradék krémet.

A csokoládét sajtreszelőn ráreszeljük a sütemény tetejét. Hűtőbe téve lehűtjük. (A képen csak a fele mennyiségből készült adag látható, a másik felét a hűtőbe raktam.)

Megjegyzés:

A receptet Bodnár Éva küldte be. Köszönjük!