Narancsos-gesztenyés torta

Narancsos-gesztenyés torta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória
Hozzávalók:
  • a tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:
  • 6 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 6 dkg liszt
  • 2 db tojás (nagy)
  • 2 evőkanál forró víz
  • a narancsos krém hozzávalói:
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj
  • 3 dkg tejszín ízű pudingpor
  • 1,5 dl narancslé (frissen facsart)
  • 1 narancs reszelt héja
  • 2 db tojássárgája
  • 2 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • a gesztenyés krémhez:
  • 30 dkg gesztenyemassza
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg vaj
  • 6 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 6 dkg liszt
  • 2 db tojás (nagy)
  • 2 evőkanál forró víz
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj
  • 3 dkg tejszín ízű pudingpor
  • 1,5 dl narancslé (frissen facsart)
  • 1 narancs reszelt héja
  • 2 db tojássárgája
  • 2 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • 30 dkg gesztenyemassza
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg vaj

Elkészítés:

A porcukrot és a vaníliás cukrot a keverőtálba tesszük, majd hozzáadjuk az egész tojásokat, és robotgéppel pár perc alatt jó habosra keverjük. Ezután állandó keverés mellett hozzácsorgatjuk a forró vizet, majd még 1-2 percig keverjük. Ezután hozzászitáljuk a lisztet, majd fakanállal óvatosan összekeverjük. A tortaformát kizsírozzuk, lisztezzük, majd egyenletesen belesimítjuk a masszát.

Előmelegített sütőbe tessszük, majd közepes hőmérsékleten kb. 15 perc alatt készre sütjük (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem). A sütőből kivéve pár percig a formában hagyjuk, majd rácsra helyezzük, és egészen kihűtjük. A vajat keverjük 10 dkg porcukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt narancshéjjal jó habosra keverjük és félre tesszük.

A tojások sárgáját 5 dkg porcukorral kikeverjük, majd állandó keverés mellett, hozzácsorgatjuk a narancslevet, majd hozzáadjuk a pudingport, és simára keverjük. Ezután gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett sűrűre főzzük, majd a gőzről levesszük, és kevergetve egészen kihűtjük. Amikor a pudingos krém teljesen kihűlt, apránként adagolva simára keverjük a cukros-vajas krémmel. A Hulalát (vagy habtejszínt) kemény habbá verjük, majd szintén apránként adagolva óvatosan a krémhez keverjük. A gesztenyemasszát villával kicsit összenyomkodjuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a puha vajat, és robotgéppel jó habosra keverjük.

A tortaformát sütőpapírral kibéleljük, majd beletesszük a teljesen kihűlt piskótát. Ezután egyenletesen rákenjük előbb a gesztenyés, majd a narancsos krémet. Ezután tegyük pár órára (vagy akár egész éjszakára) a hűtőbe tesszük, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. Közvetlenül tálalás előtt a tortát a hűtőből kivesszük, majd ízlés szerint narancsgerezdekkel és csokoládéforgáccsal díszítjük.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!