Mozart torta

Mozart torta
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége rafinált
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 24 cm-es tortaformához:
  • 8 dkg liszt
  • 4 dkg holland kakaó
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg étcsokoládé (reszelt)
  • 3 dkg vaj (olvasztott)
  • 5 db tojás (nagy)
  • csipet só
  • a töltelékhez és bevonóhoz:
  • 20-25 dkg mogyorókrém (Nutella)
  • 20 dkg marcipán
  • fél tubus zöld színű ételszínezék
  • 8 dkg liszt
  • 4 dkg holland kakaó
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg étcsokoládé (reszelt)
  • 3 dkg vaj (olvasztott)
  • 5 db tojás (nagy)
  • csipet
  • 20-25 dkg mogyorókrém (Nutella)
  • 20 dkg marcipán
  • fél tubus zöld színű ételszínezék

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a sütőporral, egy csipet sóval és a kakaóval, majd átszitáljuk. Ezután hozzáreszeljük a csokoládét. A tojások fehérjét elkezdjük habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, kanalanként hozzáadjuk a kristálycukrot. Amikor már kemény a hab, szintén állandó keverés mellett, egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját. Ezután hozzácsorgatjuk az olvasztott, és kihűtött vajat, majd állandó keverés mellett hozzákanalazzuk a lisztes-kakaós-csokoládés keveréket, és jó simára keverjük.

A tortaformát sütőpapírral kibéleljük (vagy kizsírozzuk, -lisztezzük), majd egyenletesen beleöntjük a masszát. Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten 30-35 percig sütjük (tűpróba).

A sütőből kivéve pár percig a formában hagyjuk, majd rácsra helyezzük, és teljesen ki hűtsük. Amikor a torta teljesen kihűlt két egyforma lappá vágjuk, majd megtöltjük, és bevonjuk.

Az alsó tésztalapot ízlés szerint mogyorókrémmel megkenjük, majd ráhelyezzük a másik tésztalapot, és azt is vékonyan lekenjük.

A marcipánt alaposan összegyúrjuk a zöld színű ételszínezővel, majd porcukorral megszórt sütőpapíron torta méretűre nyújtjuk ki. (Készen is vásárolhatunk zöld színű marcipánt, akkor csak kicsit gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki torta méretűre.) Ezután a kinyújtott marcipánt óvatosan a torta tetejére helyezzük, majd ízlés szerint megcsorgatjuk olvasztott csokoládéval. Pár órát állni hagyjuk, hogy a csokoládé megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. Tálalás előtt, ízlés szerint felszeleteljük, majd úgy kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!