Meggyes-mascarponés piskótatekercs

Meggyes-mascarponés piskótatekercs

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 12,5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 db tojás (közepes)
  • 12 dkg liszt
  • 1 dkg kakaó (1 púpozott ek)
  • 2 evőkanál forró víz

a meggyes-mascarponekrémhez:

  • 20 dkg magozott meggy (vagy meggybefőtt)
  • 40 dkg mascarpone
  • 2 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A porcukrot és a vaníliás cukrot a keverőtálba tesszük, majd hozzáadjuk az egész tojásokat, és pár perc alatt, robotgéppel jó habosra keverjük. Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, hozzácsorgatjuk a forró vizet, majd még 1-2 percig keverjük.

A lisztet összekeverjük a kakaóval, majd hozzászitáljuk a cukros-tojásos habhoz. Ezután fakanállal óvatosan összekeverjük-forgatjuk (vigyázva, hogy a hab ne törjön össze). Egy gáztepsit sütőpapírral kibélelünk, majd egyenletesen rákenjük a masszát. 160 fokra (hőlégkeverésnél) előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten 12-15 perc alatt készre sütjük. Egy nagyobb sütőpapírt liszttel enyhén megszórunk, majd a sütőből kivett tésztát, rögtön ráfordítjuk. Ezután óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd a tésztát egy nedves konyharuhával letakarjuk. (A konyharuhát alaposan kicsavarjuk, hogy éppen csak nedves legyen.) Amikor a tészta már éppen csak langyos, levesszük a konyharuhát, és a sütőpapírral együtt feltekerjük, majd úgy hagyjuk teljesen kihűlni. (Én legalább kétszer ki és fel tekerem, majd hagyom teljesen kihűlni.)

A meggyet érdemes már előző nap kimagozni, majd 1-2 evőkanál kristálycukorral megszórni, hogy ne legyen majd savanyú a süteménybe. Mielőtt a süteménybe tennénk, alaposan csepegtessük le. (Ízlés szerint – és szezonon kívül – meggybefőttel is készíthetjük.)

A mascarponét a porcukorral, és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A Hulalát (vagy habtejszínt) kemény habbá verjük, majd apránként hozzákeverjük a mascarpone krémhez.

A teljesen kihűlt piskótát kitekerjük, és vékonyan megkenjük a krémmel, majd megszórjuk az alaposan lecsepegtetett meggyel. Ezután a maradék krém felét rákenjük, és óvatosan feltekerjük. A megtöltött, feltekert piskótát tálcára tesszük, majd a maradék krémmel bevonjuk. Ezután ízlés szerint csokoládét reszeljünk rá, és meggyszemekkel díszítjük.

Az elkészült süteményt 1-2 órára a hűtőbe tesszük, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek kellően összeérjenek. Tálalás előtt a süteményt a hűtőből kivesszük, majd ízlés szerint felszeleteljük, és úgy kínáljuk.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk