Mákos lepény

Mákos lepény
Elkészítési idő
3,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 16-20 szelethez
  • a tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 db tojásfehérje
  • csipetnyi só
  • a töltelékhez:
  • 25 dkg darált mák
  • 15 dkg cukor
  • 1 db reszelt citromhéj
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 3 evőkanál áfonya lekvár
  • a tészta lekenéséhez:
  • 1 db tojássárgája
  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 db tojásfehérje
  • csipetnyi
  • 25 dkg darált mák
  • 15 dkg cukor
  • 1 db reszelt citromhéj
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 3 evőkanál áfonya lekvár
  • 1 db tojássárgája

Elkészítés:

Puha tejfölös tészta és

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd beletesszük a sót, a tojásfehérjét és a tejfölt. Tésztává gyúrjuk. Letakarva, 30 percen át hűtőben pihentetjük.

Felforralunk 1,5-2 dl vizet. Összekeverjük a mákot cukorral, fahéjjal, citromhéjjal, és ráöntjük a forró vizet. Félretesszük 20 percre pihenni.

A tésztát lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk. A széleit körbevágjuk, úgy 8 csíkot vágunk le belőle. A kapott lapot sütőlemezre tesszük, megszurkáljuk. 180 C-fokosra előmelegített sütőbe tesszük 8 percre.

Kivesszük, és a kikevert lekvár felével megkenjük a lapot. Rátesszük a máktölteléket, szépen elegyengetjük, megkenjük a maradék lekvárral. A tetejét berácsozzuk a levágott tésztából sodort csíkokkal. Lekenjük a tojássárgájával, és visszatesszük sülni 20-25 percre. Amikor megsült, kivesszük, pihentetjük és felszeletelve kínáljuk.