Kacsa tepertős Lencsi pogácsa

Kacsa tepertős Lencsi pogácsa
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória
Hozzávalók:
  • 1 kg kacsaháj
  • 3 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csomag friss élesztő
  • 70 dkg Nagymama félfogós liszt
  • 5 evőkanál félzsíros friss sajt, reszelve
  • 5 evőkanál kacsazsír
  • az összes tepertő, ami kisült a kacsahájból
  • 2 evőkanál medvehagyma
  • 2 evőkanál só
  • a kenéshez:
  • 1 tojás
  • a teteje megkenéséhez:
  • 1 tojássárgája
  • 1 kg kacsaháj
  • 3 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csomag friss élesztő
  • 70 dkg Nagymama félfogós liszt
  • 5 evőkanál félzsíros friss sajt
  • 5 evőkanál kacsazsír
  • az összes tepertő, ami kisült a kacsahájból
  • 2 evőkanál medvehagyma
  • 2 evőkanál
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája

Elkészítés:

A kacsahájat kisebb darabokra vágjuk, alaposan átmossuk. Magas edénybe tesszük, és legkisebb lángon addig sütjük, amíg a töpörtyű szép aranyszínű lesz. (Onnan is látni, ha kész, hogy már nem habzik körülötte a zsír.)
A zsírt leszűrjük és fedhető edényben a hűtőbe tesszük.

A langyos tejben a cukorral és csipetnyi liszttel megfuttatjuk a friss élesztőt. Egy tálba tesszük az összes hozzávalót, végül a megfuttatott élesztőt és alaposan összegyúrjuk a tésztát. Meleg helyen letakarva addig pihentetjük, amíg duplájára nem kell meg.

5 mm vastagra nyújtjuk, felvert tojással vékonyan megkenjük, összehajtogatjuk, majd ezt megismételjük pihentetés nélkül. Végül kb. 1 cm vastagságra nyújtjuk, pohárral kiszaggatjuk, sütőpapíros tepsibe tesszük és 30 percig újra pihentetjük.

Közben a sütőt 180 fokra (alsó-felső láng) előmelegítjük.

Tojássárgájával megkenjük a tetejét és kb. 40 perc alatt megsütjük.

Sóval is ízesíthetjük a tetejét, akkor 30 percnél a sütőből kiszedjük, megfolyatjuk a sós folyadékkal (2 evőkanál liszt, 1 teáskanál só, összekeverve sűrű palacsinta állagúra meleg vízzel) és tovább sütjük még 10 percig.

Ebből a mennyiségből kb. 55 db lesz. Sosem elég, gyorsan elfogy.

Megjegyzés:

A receptet Lencsi küldte be. Köszönjük!