Hozzávalók:
  • 1 ek. só
  • 25 dkg lencse
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 babérlevél
  • 2-3 dl tej
  • 1 púpos ek. tejföl
  • 1-2 csepp ecet
  • csipet só
  • bors
  • fél dl étolaj
  • 2 púpos ek. liszt
  • 1 csapott ek. paprika
  • 25 dkg lencse
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 babérlevél
  • 3 dl tej
  • 1 púpos ek. tejföl
  • ecet
  • bors
  • fél dl étolaj
  • 2 púpos ek. liszt
  • 1 csapott ek. paprika

Hagyományos tejfölös lencsefőzelék

Elkészítési idő
5,0 13 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát

Elkészítés:

Beáztatjuk a lencsét 6-8 órával a főzés előtt, majd ha kész van, leöntjük a levét és beletesszük egy edénybe.

Közben felkockázzuk a hagymát, és elkeverjük a lencsével. Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy 2 ujjnyira ellepje. Megfűszerezzük 1 ek. sóval, egy babérlevéllel, és közepes lángon puhára főzzük. A barnás habot ami főzés közben keletkezik a felszínén kanállal szedjük le.

Ha már megpuhult, leöntjük a levét szinte teljesen, és kipótoljuk a tejjel, ezáltal kevésbé fog puffasztani.

Amint ezzel kész vagyunk, Elkészítjük a rántást (olaj+liszt+paprika) majd ezt is hozzáadjuk. Addig kevergetjük közepes lángon, amíg el nem kezd rotyogni és kellően besűrűsödik.
(Tipp: Ha hígabban szeretjük, adjunk hozzá még egy kis tejet.)

Végül hozzáasjuk a tejfölt és az ecetet. Sóval és borssal ízlés szerint ízesíthető.